Rajatiedon Yhteistyö ry

Käytännön tietoja ja määräyksiä messuasiakkaille

Hengen ja Tiedon messut pidetään jälleen Helsingin Suomalaisella Yhteiskoululla (SYK), osoitteessa Isonnevantie 8, Etelä-Haaga, Helsinki. Messut ovat avoinna lauantaina 10.00 – 18.00 ja sunnuntaina 10.00 – 17.00.

Rakentava, elämänmyönteinen henkisyys ja aatteellisuus ovat messuilla ensi sijalla. Messut ovat koko perheen tapahtuma.

Myynti sekä messuosaston tarjonnan esittely eivät saisi häiritä muuta messuilla tapahtuvaa toimintaa. Voimakkaat tuoksut ja äänekäs toiminta saattavat haitata niin naapuria kuin yleisöäkin. Elävän tulen käyttäminen on kiellettyä.

Yleisökuulutukset messuilla tapahtuvat kaksi kertaa päivässä, ja ne pyritään ajoittamaan siten, etteivät ne häiritse messujen tarjontaa. Kellonajat kuulutuksille ovat kumpanakin päivänä hieman aamukymmenen jälkeen ja iltapäivällä. Loppukuulutukset tehdään lauantaina ja sunnuntaina hieman ennen ovien sulkemista, noin 5-10 minuuttia messujen pääohjelman päättymisestä.

Paikan päällä messuasiakkaita auttaa ystävällinen henkilökuntamme ja vapaaehtoiset messuavustajat. Parkkialueen järjestelyissä apuna on Länsi-Helsingin sopimuspalokunna:n asiantunteva henkilöstö, päivän parkkilipun hinta peritään messujen aukioloaikana myös näytteilleasettajilta.

Messulehtiä yleisölle jaetaan sisääntuloaulassa lipunmyynnin ja naulakon yhteydessä, messutoimistossa ja toisen kerroksen infopisteellä sekä joidenkin näytteilleasettajien omilla messuosastoilla.

Messuasiakkaiden kulkuliput

Hengen ja Tiedon messuille saapuville messuasiakkaille jaetaan tapahtuman pystytysvaiheessa ja sen kuluessa heille etukäteen varattuja lippuja, jotka on mahdollista kiinnittää messujen ajaksi rintapieleen. Näytteilleasettajat saavat tietyn määrän kulkulippuja messuille, varaamansa paikan koosta riippuen. Ohjelma-aikojen ja ilmoituskampanjoiden hintaan ei sisälly lippuja.

Kulkuliput jaetaan messutoimistosta, pystytysaikana ala-aulassa ja messujen aukioloaikana viikonloppuna luokassa 12. Ne toimivat näytteilleasettajien kulkulupina messuilla koko viikonlopun ajan, joten pidäthän kulkukorttisi mukana ja näytillä käydessäsi messualueen ulkopuolella.

Pöytäpaikkojen hintaan sisältyvien kulkukorttien määrä (yksi kulmapöytäpaikka lasketaan 0,5 lisämetriksi)
1-4 metriä – 2 lippua
5-7 metriä – 4 lippua
8-9 metriä – 5 lippua
10-12 metriä – 6 lippua
Yli 12 metriä – 8 lippua

Luokkatilojen hintaan sisältyvien kulkukorttien määrä
Enintään 19 neliömetriä – 2 lippua
20-30 neliömetriä – 4 lippua
31-41 neliömetriä – 5 lippua
42-49 neliömetriä – 6 lippua
yli 49 neliömetriä – 8 lippua

Jos tilauksen hintaan sisältyvät kulkuliput eivät riitä tai tilauksesi ei sisällä kulkulippuja, voit varata näytteilleasettajan lisäkulkulippuja verkkokaupastamme. Varatut lisäkulkuliput voi noutaa kulkulippujen tavoin messutoimistosta messuviikonlopun tai messujen pystyttämisen aikana.

Messupaikat
  • Käytävillä ja aulatiloissa varattavat paikat ovat yhdestä metristä ylöspäin. Useimmat paikat myydään metrin tai kahden metrin kokonaisuuksina, myös isompia kokonaisuuksia löytyy. Joihinkin paikkoihin sisältyy puolen metrin levyinen kulmapaikka tai erillinen telinepaikka.
  • Pöytäpaikat myydään kolmessa eri hintaluokassa, joista kalliimmat sijaitsevat aulassa ja halvimmat käytävien päädyssä.
  • Kolmesta kerroksesta löytyy myös runsaasti kokonaisia luokkatiloja sekä niistä lohkottuja paikkoja. 3. kerroksen taidebasaarista ja näyttelytiloista vuokrataan tauluille ripustustilaa 2 metriä, johon sisältyy pöytätila tuotteiden myyntiä varten.
  • Messupaikan jakaminen useamman kuin yhden näytteilleasettajan kesken on mahdollista, mutta tällöin paikan hintaan lisätään yhteispaikkamaksu 10-90€, sen jälkeen kun näytteilleasettajien määrä vahvistetaan joko verkkokaupan kassalla tilauslomakkeen täytön yhteydessä tai jälkikäteen sähköisellä lomakkeella tai sähköpostitse. Messupaikan jakaminen on mahdollista myös eri päiville siten, että lauantaina ja sunnuntaina paikasta vastaavat eri näytteilleasettajat. Paikan jakamisesta tulee ilmoittaa messuosaston esittelyn ja muun ilmoitusaineiston lähettämisen yhteydessä.
  • Mahdollisesta koulun teknisten laitteiden käytöstä on sovittava erikseen etukäteen, laitteita ei saa käyttää luvattomasti. Käytäville laitetut telineet tai laitteet eivät saa häiritä  toisia paikan vuokranneita.  eivät saa häiritä
  • SYK:n omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Tapahtuneista vahingoista on viipymättä ilmoitettava koulun vahtimestareille. Aiheuttamansa vahingon messuasiakas on velvollinen korvaamaan. Jokaisen tulee osaltaan ylläpitää ympäristönsä siisteyttä, hyvää ilmapiiriä ja turvallisuutta.
  • Rajatiedon Yhteistyö ry vuokraa rajoitetusti kevytrakenteisia, kokoon taitettavia pöytiä (lev. 160 x syv. 60 x kork. 82) sekä sermejä tilan jakamista tai eristämistä varten ja kohdelamppuja tilan valaisemiseen. Vuokrattavat kalusteet löytyvät verkkokaupastamme ja messuilla ne toimitetaan valitusta toimitustavasta riippuen asiakkaan messuosastolle tai ovat noudettavissa ensimmäisen kerroksen messutoimiston vierestä. Henkilöstömme on myös ajoittain tarvittaessa avustanut muiden painavien tarvikkeiden kantamisessa sekä messuosaston pystyttämisessä ja purkamisessa, mutta tätä palvelua ei toistaiseksi myydä vähäisen kysynnän vuoksi.
  • Itselle mieluisampia messupaikkoja voi myös jonottaa 10 euron varausmaksulla, jolloin messutoimistomme tarjoaa vapautuvia paikkoja toivotulla sijainnilla ensimmäiseksi teidän käyttöönne. Täältä pääset jonotuslistalle.
  • Voit tutustua sopimusehtoihimme täällä
Saapuminen messualueelle
  • Autolla keskustan suunnalta tultaessa ajetaan Mannerheimintietä pohjoiseen ja käännytään Vihdintielle. Isonnevantie on Haagan pelastusaseman jälkeen ensimmäinen Vihdintieltä oikealle kääntyvä katu. 
  • Kaikki Vihdintietä ja Pitäjänmäentietä liikennöivät bussit pysähtyvät koulua lähinnä oleville pysäkkialueille. Tampereentien bussien lähimmät pysäkit ovat Ruskeasuon varikon kohdalla Mannerheimintiellä tai Etelä-Haagan ja Kivihaan välisen sillan alla. Raitiolinjan 10 päätepysäkki sijaitsee Pikku-Huopalahdessa, noin 600 metriä koululta. Huopalahden juna-aseman ja SYK:n etäisyys on noin kilometri. Helsinki-Vantaan lentoasemalta on sujuva yhteys kehäradan kautta Huopalahden asemalle. Lue lisää julkisesta liikenteestä yleisölle tarkoitetuista saapumisohjeista.
  • Messujen pystyttämistä varten tehtävät huoltoajot voivat saapua Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun parkkialueelle aikaisintaan perjantaina 16.30.
  • Messuviikonlopun aikana huoltoliikenne voi saapua paikalle 8.00 – 9.00 välisenä aikana sekä messujen purkua varten, aikaisintaan sunnuntaina klo 16.30. 
  • Muina kellonaikoina messuviikonlopun aikana alueelle saapuminen autolla (ja klo 8:00-9:00 alueelle pysäköinti) on kaikille maksullista ja parkkimaksu peritään parkkialuetta valvovan henkilöstön toimesta. Tämä koskee myös aamun huoltoajoihin käytettyjä ajoneuvoja, jotka ovat saapuneet alueelle aikaisemmin. Varauduttehan siis vastaamaan tarvittaessa alueelle saapuvan henkilöstönne parkkimaksuista. Ajoneuvoja ei tule jättää parkkialueelle yön ajaksi, kiellon rikkomisesta voidaan periä tuplaparkkimaksu.
  • Huoltoliikenteen pysähtymispaikat perjantaina sijaitsevat sisäänkäyntien läheisyydessä, josta sisäänkäynnille pääsee siirtymään sujuvasti. Pysähtyminen sisäänkäyntien läheisyyteen on sallittua vain tavaran purkamisen ajaksi. Lauantaina ja sunnuntaina huoltoliikenteen pysähtymispaikat eivät ole käytössä (messuorganisaation omia tarpeita lukuun ottamatta) vaan ajoneuvo tulee jättää etäämmälle parkkipaikka-alueelle.
  • Polkupyörät ja muut kevyen liikenteen kulkuneuvot säilytetään lukittuina niille varatuilla paikoilla. Niiden pysäköimisestä ei peritä maksua.
  • Pidä pelastus- ja hätäpoistumistiet vapaina sekä noudata henkilökunnan ohjeita poikkeustilanteissa. Hälytysajoneuvolle tulee jättää riittävä tila pääoven eteen.
  • Piha-alueella nopeusrajoitus on 10 km/h. Kulkureitti pääsisäänkäynnille on tasainen ja riittävän leveä sekä valaistu. 
  • Sisäänkäynnillä on 3 peräkkäistä porrasaskelmaa, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.
  • Pääsisäänkäynnillä on alle 6 m pitkä luiska, jossa on käsijohteet toisella puolella
Näyttelytilan pystytys ja purku
  • Messuosastojen tarkat paikat on merkitty näytteilleasettajille käytävätilan lattiaan sekä ennakolta lähetettävässä näytteilleasettajien messukartassa helpottamaan messujen pystyttämistä. Messutoimistossa on myös tarvittaessa lainattavissa mittanauhaa.
  • Verkkokaupan kerroskartoissa näkyvät paikkojen ja sähköpistokkeiden sijainnit. Messuosaston rajoissa pitäytyminen on tärkeää, jotta jokainen voi käyttää asianmukaisesti ostamaansa paikkaa, sillä messualueen luvaton käyttö voi johtaa vahingonkorvausvelvollisuuteen.
  • Messuosastolle sijoitettavat rakenteet tulee asettaa paikalleen tukevasti, eivätkä ne saa painonsa tai terävien reunojen vuoksi jättää jälkiä messualueen lattiaan. Somisteet eivät saa olla herkästi palavasta materiaalista.
  • Messut avautuvat yleisölle kumpanakin päivänä klo 10.00. Messut jatkuvat lauantaina klo 18.00 saakka ja sunnuntaina klo 17.00 saakka. Ovet suljetaan yleisöltä noin 15 minuuttia messujen päättymisestä, eli lauantaina klo 18.15 ja sunnuntaina klo 17.15.
  • Osastojen pääasiallinen pystytysaika on perjantaina 13.10 klo 17:00 – 21:00. Lisäksi messuasiakkaiden hyödynnettävissä ovat huoltoajat lauantaina 14.10. klo 8:15 – 10:00 ja sunnuntaina 15.10 klo 9:00-10:00, jolloin osastolla on vielä mahdollisuus tehdä pienimuotoisempia rakennus- ja somistustöitä. Toivomme, että osastojen rakentaminen ja somistaminen ajoitettaisiin siten, ettei sitä tarvitsisi tehdä enää messujen aukioloaikana. Jokaisessa kerroksessa on kerrosvalvojia auttamassa ja opastamassa.
  • Huoltoaikoina messualueelle siirrettävän tavaran rahtaamiseen tulisi käyttää huoltoreittinä ensisijaisesti messukarttaan merkittyjä varauloskäyntejä. Messujen pystyttämisaikana perjantaina ja purkuaikana sunnuntai-iltana myös pääovi on vapaasti käytettävissä. Siirrettäviä tavaroita ei tule varastoida käytäville pystyttämisen ja purkamisen aikana.
  • Huomioittehan, että osaston pystyttämisen aloittaminen on sallittua vasta, kun koko paikkavuokran maksu on suoritettu, ellei muuta ole sovittu.
  • Käytäväpaikan vuokraajat saavat ottaa luokista pöytiä ja tuoleja vain luokan vuokraajan luvalla. Lainatut kalusteet on ehdottomasti palautettava takaisin samaan paikkaan, mistä ne on otettu. Messuosaston vuokraajat voivat halutessaan ilmoittaa etukäteen tilauksen tekemisen yhteydessä tai erillisellä lomakkeella tarvitsemiensa kalusteiden määrän. Tarvittavien pöytien tai pulpettien määrän ilmoittaminen on pakollista uuden messupaikan tilauksen ja messuosastoa koskevan ilmoitusaineiston toimittamisen yhteydessä (jos määrä ei ole tiedossa, kyseiseen kenttään voi myös ilmoittaa määrän avoimeksi). Tämä tieto on erityisen tärkeää jaetussa luokkatiloissa, jotta kukaan vuokraajista ei lupaisi kalusteita lainaksi liikaa.
  • Omien kalusteiden tuominen on sallittua kunhan messupaikan tietojen mukaiset mitat eivät ylity.
  • Messujen aukioloajan ulkopuolella voi messualueelle tuoda myös avustajia auttamaan paikan pystyttämisessä. Aamuisin liputtomilta avustajilta voidaan kuitenkin periä lipun hinta, ellei toisin sovita, jonka saa takaisin avustajan poistuessa ennen messujen avautumista.
  • Näyttelytilojen purkaminen alkaa välittömästi messuohjelman päättymisen jälkeen sunnuntaina klo 17.00 – 17.15. Näytteilleasettaja on velvollinen siistimään paikkansa (ja palauttamaan mahdolliset lainatut kalusteet takaisin paikoilleen). Messualueen tulisi olla tyhjä sunnuntaina klo 19.00 mennessä. Yli 15 minuutin ylitys purkuajan päättymisestä voi johtaa vähintään 50€:n lisävuokran perimiseen ylityksen ajalta.
  • Messuosastot voi sulkea aikaisintaan tuntia ennen päivän päättymistä (lauantaina aikaisintaan klo 17.00 ja sunnuntaina klo 16.00). Suosittelemme vahvasti osaston purkamisen aloittamista aikaisintaan 30 minuuttia ennen messujen päättymistä.
  • Ajankohtaiset tiedotteet sekä yleistilanne varattujen paikkojen suhteen on nähtävillä yhdistyksen kotisivuilla www.rajatieto.fi.
Ohjelmien valmistelu ja päättäminen
  • Hengen ja Tiedon messujen näytteilleasettajilla on mahdollisuus ostaa 35 min, 45 min ja 90 min ohjelma-aikoja ensimmäisen kerroksen luokista 1G ja 2B sekä kolmannen kerroksen workshop-tilasta 3G. Oma ohjelma voi olla esimerkiksi tietoisku, ohjattu meditaatio/rentoutuminen, oman toiminnan esittely, joogaharjoitus tai musiikkia.
  • Auditoriotilassa 1G on 42 istumapaikkaa, ohjelmatilassa 2B on noin 40 istuinpaikkaa ja workshop-tilassa 3G on osallistujille 28 paikkaa. Tiloihin voi tarvittaessa lainata lisää istuimia muista luokkatiloista niiden vuokraajien luvalla, kunhan ne palautetaan päättämisen jälkeen takaisin vanhoille paikoilleen.
  • Ohjelma-ajan järjestäjän tulisi varata mukaan oma pääte, varalaitteita on esiintyjien käytettävissä vain hyvin rajallinen määrä, emmekä voi etukäteen taata niiden yhteensopivuutta esitysformaatin kanssa. Jokaisesta ohjelmatilasta löytyy projektori, dokumenttikamera ja muuta lisävarustelua. Ohjelmatilasta 1G löytyy lisäksi perinteinen piirtoheitin ja tilasta 2B mikroaaltouuni.
  • Ohjelma-aikojen välissä on 10-15 minuutin tauko edellisen tilaisuuden päättämiseen ja seuraavan valmistelua varten. Suosittelemme valmistautumaan esitykseen mahdollisimman hyvissä ajoin, laitteita on mahdollista käydä tarkistamassa jo aiemmin pidettävillä tauoilla tai messujen pystytysvaiheessa (esimerkiksi projektorin HDMI-liitännän ja oman päätteen tai adapterin yhteensopivuuden osalta).
  • Valmistelussa apunasi ovat ohjelmatilojen vastaavat henkilöt, kerrosvalvojat sekä yhteyspuhelimemme messupaikalla.
Lehdistö ja mediapalvelut
  • Lehdistöä palvelee messutoimiston takana luokassa 12 sijaitseva lehdistöpiste.
  • Messujen virallisia videopalveluiden tarjoajia ja striimaajia palvelee tarvittaessa luokka 2K.
  • Messuille pääsee maksutta sisään lehdistökortilla ilman ennakkoilmoittautumista. Muiden medioiden edustajat pääsevät sisään messuille ilmoittautumalla tapahtumaan ennakkoon.
Messutoimisto, infopiste ja henkilöstön taukotila palvelee pystytys- ja messuaikana
  • Pystytysaikana messutoimisto on 1. kerroksen aulassa sisäänkäyntiä vastapäätä pe klo 17.00 – 21.30 sekä luokassa 12 lauantaina ja sunnuntaina koko messujen aukioloajan.
  • Ennen perjantaita 11.10 messutoimisto on tavoitettavissa ke-pe 12-18 & la 12-14 Malminkartanosta osoitteesta Luutnantinpolku 7, 00410 Helsinki, sähköpostiosoitteesta info(at)rajatieto.fi tai numerosta 044 979 2544. Torstaina 10.10 messutoimisto palvelee klo 14 saakka.
  • Messuasiakkaita palvelee myös messualueella sijaitseva messuinfo toisen kerroksen juhlasalin vieressä.
  • Henkilöstön taukotilasta luokasta 13 saa tarvittaessa ensiapua ja vettä. Taukotilan tarjoilut on tarkoitettu messujen omalle henkilökunnalle ja talkoolaisille.
  • Virtuaalisia messuosastoja koskevissa asioissa palvelee virtuaalinen messuinfomme.
Internet-­yhteyksien ja laitteiden käyttö messuaikana
  • Messualueella ei ole käytössä avointa langatonta verkkoyhteyttä, mutta alueella toimii langaton verkko, johon on haettavissa tunnuksia vahtimestarien kopilta. Esitystilojen mahdolliset omat päätteet on kytketty valmiiksi messualueen verkkoon.
  • Messuille tuodut mobiililaitteet, tietokoneet ja muut omat laitteet ovat asiakkaiden omalla vastuulla, eikä messujärjestäjällä ole niihin vakuutusta.
  • Useimpien luokkatilojen varusteluun kuuluvat projektori ja dokumenttikamera. Esitystiloissa on myös lisävarusteita, jotka ovat lähtökohtaisesti esiintyjien käytettävissä. Mahdollisesta messuosastojen teknisten laitteiden käytöstä on sovittava erikseen etukäteen, laitteita ei saa käyttää luvattomasti.
  • Messutoimistosta luokasta 12 on tarvittaessa lainattavissa adaptereita ja muuta laitteistoa ongelmatilanteisiin.
  • Messualueelta löytyy muutama kopiokone. Niiden käyttö on maksullista asiakkaille, kopioiden hinta on 0,5€/A4 ja 1€/A3. Jos mahdollista, pienennä kaksi sivua arkille.
Messualueen kalusteet ja varustus vuodelle 2024
  • Luokkatiloista lainattavien pulpettien koko on pääsääntöisesti 49×70 cm ja tuolien 45×45 cm. Joidenkin tilojen kalusteet poikkeavat tästä. Yli metrin mittaiset pöydät on varattu ainoastaan yli metrin pituisen paikan vuokranneille näytteilleasettajille.
  • HUOM: Tiloissa olevien laitteiden käyttöön ja kiinteiden kalusteiden siirtämiseen vaaditaan vahtimestareiden lupa. Tilojen pinta-alasta on vähennetty kiinteiden kalusteiden viemä ala.
  • 58 m² musiikin opetusluokassa 11 on 30 pulpettia (joista yksi kiinteässä käytössä), 1 pyöreä tiimityöskentelypöytä, 29 tuolia, ja opettajantuoli sekä opettajanpöytä, jonka koko on 1,4×0,6 metriä. Tilan varustukseen kuuluu projektori, dokumenttikamera, liitutaulu ja pikkuflyygeli, jonka yhteydessä on jakkara.
  • 53 m² kemian opetusluokassa 1B on 2 metriä leveä opettajanpöytä, jonka yhteydessä on kaksi pulpetin kokoista tietokonepöytää sekä toimistotuoli. Lisäksi luokassa on 30 pikkupöytää, joiden koko on 0,6×0,6m, sekä kolme pulpettipöytää ja 31 tuolia. Tilan perusvarustukseen kuuluu projektori, liitutaulu ja dokumenttikamera.
  • 96 m² fysiikan opetusluokassa 1E on 2 metriä leveä opettajanpöytä sekä 13 pöytää, joiden leveys on 1,4 metriä.
  • 45 m² luokkatilassa 1H on 6 pyöreätä pöytää, joiden halkaisija on 1,1m, pieni liikuteltava opettajanpöytä sekä 30 pyöreää istuinta, pianon jakkara ja toimistotuoli. Tilan varustukseen kuuluu projektori, liitutaulu, dokumenttikamera, liitutaulu ja piano.
  • Lohkotussa 46 m² luokassa 1K on opettajanpöydän ja toimistotuolin lisäksi 6 pyöreätä pöytää (vastaavia kuin luokassa 1H) ja 27 työtuolia ja jakkara. Tila on varusteltu luokan 1H:n tapaan projektorilla, liitutaululla, dokumenttikameralla sekä pianolla tuoleineen.
  • Yli 60 m² alakoulun jaetussa luokassa 1L on 26 pulpettia, 27 tuolia, pyöreä pöytä sekä toimistotuoli opettajanpöydän yhteydessä. Tilan varustukseen kuuluu projektori, dokumenttikamera, liitutaulu ja piano tuoleineen.
  • Seminaaritilaan kuuluvassa jaetussa ohjelmatilassa 1M on keinu, jakkara, 38 tuolia, 26 pulpettia, 1 pyöreä pöytä (alun perin luokasta 1H) ja 1 iso kuusikulmainen pöytä, joka jakautuu kahteen puolikkaaseen sekä yksi irralinen puolikas.  Tilasta löytyy myös 10 pehmeää rahia. Erikseen kiinteä opettajanpöytä ja -tuoli. Tilan varusteluun kuuluvat dokumenttikamera ja piano, jonka yhteydessä on matala puinen penkki. Seminaaritilan toinen jaettu puoli 1N sisältää 32 tuolia, 26 pulpettia, yhden kuusikulmaisen pöydän (2 puolikasta) sekä yhden keittiö/työpöydän, 2 kaksi pyöreää pöytää, opettajanpöydän, 4 jakkaraa, tietokonetuolin sekä 4 rahia.
  • 38 m² luokassa 2E (entinen lapsiparkki) on metrin levyisen opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 28 pulpettia ja 29 tuolia. Luokkatilan varusteluun kuuluu projektori, dokumenttikamera ja piano.
  • Pikkusali 2C sisältää 38 pulpettia ja 41 tuolia.
  • Noin 60 m² jaetussa luokassa 23 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 38 pulpettia ja 38 tuolia. Tilan varustukseen kuuluu projektori ja dokumenttikamera.
  • Noin 38 m² jaetussa luokassa 24 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 25 tuolia sekä 12 pulpettia, joiden koko on 1,2×0,6m. Tilan varustukseen kuuluu projektori, kopiokone ja dokumenttikamera.
  • Vajaan 60 m² jaetussa biologian luokassa 25 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 15 pöytää, joiden koko on 1,2×0,6m sekä 30 tuolia. Luokka on varusteltu projektorilla ja dokumenttikameralla.
  • Noin 40 m² lohkotussa hoitoluokassa 26 on opettajanpöytien lisäksi 15 Martelan salmiakkipöytää (1,4×0,9m) ja 29 työtuolia sekä pikkupöytä. Tilasta löytyy projektori ja dokumenttikamera.
  • 38 m² luokkatilassa 27 on 1,4 metriä leveän opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 17 Martelan salmiakkipöytää, joiden koko on 1,4×0,9 metriä sekä 28 työtuolia. Luokan varusteluista löytyy dokumenttikamera ja projektori.
  • 37 m² opetustilassa 28 sijaitsee 2,2 metriä leveän opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 28 työtuolia, 14 kappaletta Martelan salmiakkipöytää, joiden koko on 1,4×0,9 metriä. Tilasta löytyy projektori ja dokumenttikamera.
  • Lohkotussa 60 m² hoitoluokassa 3A on opettajanpöydän lisäksi 27 pulpettia, 29 tuolia, 4 jakkaraa ja toimistotuoli. Tilasta löytyy projektori ja dokumenttikamera.
  • 58 m² luokkatilassa 3B on kaksi metriä leveän opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 36 pöytää ja tuolia. Sen varustelu koostuu projektorista ja dokumenttikamerasta.
  • 59 m² luokassa 3C on 37 pulpettia, toimistotuoli ja 36 tuolia opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi. Sen varusteluun kuuluu dokumenttikamera ja projektori.
  • 59 m² kokonaisessa luokkatilassa 3D on opettajanpöydän lisäksi 38 pulpettia, jakkara ja 36 tuolia sekä dokumenttikamera ja projektori.
  • 50 m² käsityöluokan 3F tilassa on kahden kiinteän opettajan työpöydän, kahden erillisen työtason sekä luokkaa reunustavien pöytien lisäksi kahdeksan isoa pöytää, joiden koko on 1,6×0,7 metriä. Luokassa on lisäksi 16 tuolia, 10 työtuolia, 5 jakkaraa sekä laajakuvanäyttö, jonka koko on 166x96cm.
  • 41 m² hiljentymishuoneessa 3H on 8 salmiakkipöytää, 16 työtuolia, 10 istuinpehmustetta ja 4 istuinsäkkiä. Tilasta löytyy kokoon taitettava penkki, jonka leveys on 2,2 metriä sekä leveä pehmustettu penkki ja sen tekniikka sisältää projektorin sekä dokumenttikameran.
  • 64 m²ohjelmaluokassa 3K. on opettajanpöydän ja tuolin lisäsi 35 pulpettia ja 36 tuolia. Tila on varusteltu projektorilla ja dokumenttikameralla.
  • Lohkotussa noin 60 m² opetustilassa 3L on 35 pulpettia ja 34 tuolia sekä toimistotuoli. Luokan opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi tilassa on sivupöytä, jonka koko on 1,4×0,6 metriä. Luokkatilan varusteluun kuuluu dokumenttikamera ja projektori.
  • Yli 60 m² jaetussa hoitoluokassa 3M sijaitsee 41 työtuolia ja 20 salmiakkipöytää, joiden koko on 1,4×0,9m, sekä istuinsohva opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi. Tilan varusteluun kuuluu dokumenttikamera, 14 pöydälle laitettavaa minisermiä sekä liikuteltava projektori.
  • 40 m² luokassa 3N on 28 pulpettia, opettajanpöytä, 1 jakkara, 28 tuolia ja toimistotuoli. Luokan varusteluun kuuluu dokumenttikamera ja projektori.
  • 18 m² taukotila 3R sisältää 5 salmiakkipöytää ja 11 työtuolia sekä yksi tavallinen tuoli. Tilan varusteluun kuuluu kopiokone ja laajakuvanäyttö, jonka koko on 110x65cm.
  • Lohkotussa 60 m² luokkatilassa 31 on opettajanpöydän ja tietokonepöydän lisäksi 28 pulpettia, 2 kuusikulmaisen pöydän puolikasta, 28 tuolia. Tilan varusteluun sisältyy piano, projektori ja dokumenttikamera.
  • Jaetussa 43 m² tulkintaluokassa 32 on 1,6 metriä leveä opettajanpöytä ja -tuoli, 23 työtuolia ja 11 salmiakkipöytää, joiden mitat ovat 1,4×0,9m. Tila on varusteltu dokumenttikameralla ja projektorilla. Tilasta löytyy kokoon taitettava penkki, jonka mitat ovat 2,2×0,65m.
  • Jaetussa 58 m² luokkatilassa 33 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 23 tuolia ja 26 pulpettia sekä luokan ovea vastapäätä näyttämötekniikan vieressä 2 lisätuolia. Tilasta löytyy piano tuoleineen, dokumenttikamera ja projektori.
  • Lohkotussa 58 m² hoitoluokassa 34 on 1,6 metrin levyisen opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 28 pulpettia ja 28 tuolia. Tilan varusteluna on dokumenttikamera, projektori ja piano, johon kuuluu matala istuin.
  • Jaetussa 55 m² luokassa 35 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 27 pulpettia ja tuolia sekä 4 jakkaraa. Tila on varusteltu projektorilla, dokumenttikameralla ja pianolla.
  • 55 m² työpajatilassa 36 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 25 pulpettia ja 25 tuolia. Tila on varusteltu pianolla, dokumenttikameralla ja projektorilla.
  • Usean messuosaston sisältävässä 40 m² hoitoluokassa 37 on 30 tuolia ja 13 salmiakkipöytää, jotka ovat kooltaan 1,4×0,9 metriä, 1,5 metriä leveän opettajanpöydän ja toimistotuolin lisäksi. Tila on varusteltu dokumenttikameralla, projektorilla ja kahdella laajakuvanäytöllä.
  • 36 m² luokkatila 38 sisältää 13 salmiakkipöytää ja 27 tuolia sekä opettajanpöydän ja -tuolin. Tila on varusteltu projektorilla.
  • 41 m² luokassa 39 on 32 pulpettia ja 34 tuolia opettajanpöydän ja tuolin lisäksi. Tilan varustelusta löytyy dokumenttikamera ja projektori.
  • Kolmannen kerroksen kahvila-taidebasaarissa on kaksi puoliskoa, josta vasemmanpuoleinen puolisko sijaitsee luokan 39 puolella ja oikeanpuoleinen luokan 3M puolella. Vasemmassa puoliskossa on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 68 pulpettia ja 66 tuolia. Tilan varustelusta löytyy dokumenttikamera. Oikeasta puoliskosta löytyy 83 pöytää ja 83 tuolia, yksi jakkara sekä 2 opettajanpöytää ja -tuolia. 
  • Luentotiloista (seminaaritila 1Mpikkusali 2Ctaivassali 4Tminiseminaaritila 3Khiljentymishuone 3Hworkshop-tila 3G sekä tietoiskuluokat 1P ja 2Bei tule viedä pois istuintuoleja.
  • Kalusteita voi myös vuokrata verkkokaupasta.
Liikkuminen messualueella
  • Liikuntarajoitteisten sisäänkäyntiluiska on pääoven yhteydessä ja hissillä on esteetön pääsy kerroksiin 1, 2, ja 3. Hissi löytyy ensimmäisestä kerroksesta messuravintolan takaa, toisesta kerroksesta eteläisen käytävän päädystä ja kolmannesta kerroksesta taidebasaarin kulmalta. Hissin kerrosnumerot eivät ole sormin tunnusteltavissa, uloskäyntikerroksen painike erottuu kuitenkin muista.
  • Avustajaa tarvitsevat messuasiakkaat saavat tuoda mukanaan messuille maksutta henkilökohtaisen avustajan.
  • Eläinten tuominen messualueelle on kiellettyä mahdollisia avustajakoiria ja lapsiparkkiin tarkoitettuja lemmikkejä lukuun ottamatta.
  • Piikkikenkien ja -sauvojen käyttöä sisätiloissa voidaan rajoittaa. Asiakkaan odotetaan vaihtavan sisäänkäynnillä tai naulakolla sisäkäyttöön soveltuvat kengät käyttöönsä. Messuorganisaatiolla ei ole tarjota lainaksi sisäkenkiä.
  • Turvallisuussyistä sisätiloissa juokseminen ei ole sallittua.
Palo- ja muu turvallisuus messualueella
  • Paloturvallisuuden suhteen on noudatettava yleisiä voimassa olevia paloturvallisuusohjeita. Paloturvallisuutta mahdollisesti vaarantavien laitteiden esittelyyn on saatava ennakkoon paloviranomaisten lupa.
  • Avotulen käyttö messuilla on ehdottomasti kielletty. Avotulilaitteiksi katsotaan laitteet, joissa tuli tai liekki palaa laitteen ulkopuolella, kuten esimerkiksi kaasuliedet, keittimet, öljylamput, kynttilät tai vastaavat. Ulkotiloissa järjestettäviä tuliesityksiä tämä ei koske, jos niille on järjestäjän lupa.
  • Koneita ja muita teknisiä välineitä esiteltäessä on noudatettava työturvallisuuslain ja -­asetusten vaatimuksia.
  • Joka tilasta on kaksi poistumistietä: varsinainen ja vaihtoehtoinen. Poistumisreitit on merkitty jälkivalaisevin kilvin. Vaihtoehtoinen poistumisreitti on lähin kilvin merkitty muu poistumistie.
  • Messupaikalla sijaitsevien palo-ovien eteen tulee jättää näytteilleasettajille toimitettavien ohjeiden mukaisesti vähintään 1,3 metrin etäisyys lähimpiin kalusteisiin. Hätäpoistumistiet ja varauloskäynnit tulee ehdottomasti jättää vapaiksi.
  • Evakuointitilanteissa poistumiskäsky annetaan keskusradion välityksellä; kokoontumisalueena toimii SYK:n piha-alue. Ikkunat ja luokan ovet on muistettava hätätapauksissa sulkea.
  • Messupaikalle ei pidä tulla sairaana. Koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektion oireita voivat olla mm. yskä, kuume, hengenahdistus ja kurkun karheutta aiheuttava kurkkukipu, haju- tai makuaistin häiriöt, lihaskivut, vatsaoireet ja voimattomuutta aiheuttava heikotus sekä oksentelu.
  • Tupakointi on kiellettyä koko messualueella, mukaan lukien messupaikan ulkoalueet.

SYKin kerroskartat vuodelle 2024 messujen (klikkaa isommaksi)

Tallenna

Hengen ja Tiedon messut pidetään jälleen Helsingin Suomalaisella Yhteiskoululla (SYK), osoitteessa Isonnevantie 8, Etelä-Haaga, Helsinki. Messut ovat avoinna lauantaina 10.00 – 18.00 ja sunnuntaina 10.00 – 17.00.

Rakentava, elämänmyönteinen henkisyys ja aatteellisuus ovat messuilla ensi sijalla. Messut ovat koko perheen tapahtuma.

Myynti sekä messuosaston tarjonnan esittely eivät saisi häiritä muuta messuilla tapahtuvaa toimintaa. Voimakkaat tuoksut ja äänekäs toiminta saattavat haitata niin naapuria kuin yleisöäkin. Elävän tulen käyttäminen on kiellettyä.

Yleisökuulutukset messuilla tapahtuvat kaksi kertaa päivässä, ja ne pyritään ajoittamaan siten, etteivät ne häiritse messujen tarjontaa. Kellonajat kuulutuksille ovat kumpanakin päivänä hieman aamukymmenen jälkeen ja iltapäivällä. Loppukuulutukset tehdään lauantaina ja sunnuntaina hieman ennen ovien sulkemista, noin 5-10 minuuttia messujen pääohjelman päättymisestä.

Paikan päällä messuasiakkaita auttaa ystävällinen henkilökuntamme ja vapaaehtoiset messuavustajat. Parkkialueen järjestelyissä apuna on Länsi-Helsingin sopimuspalokunna:n asiantunteva henkilöstö, päivän parkkilipun hinta peritään messujen aukioloaikana myös näytteilleasettajilta.

Messulehtiä yleisölle jaetaan sisääntuloaulassa lipunmyynnin ja naulakon yhteydessä, messutoimistossa ja toisen kerroksen infopisteellä sekä joidenkin näytteilleasettajien omilla messuosastoilla.

Messuasiakkaiden kulkuliput

Hengen ja Tiedon messuille saapuville messuasiakkaille jaetaan tapahtuman pystytysvaiheessa ja sen kuluessa heille etukäteen varattuja lippuja, jotka on mahdollista kiinnittää messujen ajaksi rintapieleen. Näytteilleasettajat saavat tietyn määrän kulkulippuja messuille, varaamansa paikan koosta riippuen. Ohjelma-aikojen ja ilmoituskampanjoiden hintaan ei sisälly lippuja.

Kulkuliput jaetaan messutoimistosta, pystytysaikana ala-aulassa ja messujen aukioloaikana viikonloppuna luokassa 12. Ne toimivat näytteilleasettajien kulkulupina messuilla koko viikonlopun ajan, joten pidäthän kulkukorttisi mukana ja näytillä käydessäsi messualueen ulkopuolella.

Pöytäpaikkojen hintaan sisältyvien kulkukorttien määrä (yksi kulmapöytäpaikka lasketaan 0,5 lisämetriksi)
1-4 metriä – 2 lippua
5-7 metriä – 4 lippua
8-9 metriä – 5 lippua
10-12 metriä – 6 lippua
Yli 12 metriä – 8 lippua

Luokkatilojen hintaan sisältyvien kulkukorttien määrä
Enintään 19 neliömetriä – 2 lippua
20-30 neliömetriä – 4 lippua
31-41 neliömetriä – 5 lippua
42-49 neliömetriä – 6 lippua
yli 49 neliömetriä – 8 lippua

Jos tilauksen hintaan sisältyvät kulkuliput eivät riitä tai tilauksesi ei sisällä kulkulippuja, voit varata näytteilleasettajan lisäkulkulippuja verkkokaupastamme. Varatut lisäkulkuliput voi noutaa kulkulippujen tavoin messutoimistosta messuviikonlopun tai messujen pystyttämisen aikana.

Messupaikat
  • Käytävillä ja aulatiloissa varattavat paikat ovat yhdestä metristä ylöspäin. Useimmat paikat myydään metrin tai kahden metrin kokonaisuuksina, myös isompia kokonaisuuksia löytyy. Joihinkin paikkoihin sisältyy puolen metrin levyinen kulmapaikka tai erillinen telinepaikka.
  • Pöytäpaikat myydään kolmessa eri hintaluokassa, joista kalliimmat sijaitsevat aulassa ja halvimmat käytävien päädyssä.
  • Kolmesta kerroksesta löytyy myös runsaasti kokonaisia luokkatiloja sekä niistä lohkottuja paikkoja. 3. kerroksen taidebasaarista ja näyttelytiloista vuokrataan tauluille ripustustilaa 2 metriä, johon sisältyy pöytätila tuotteiden myyntiä varten.
  • Messupaikan jakaminen useamman kuin yhden näytteilleasettajan kesken on mahdollista, mutta tällöin paikan hintaan lisätään yhteispaikkamaksu 10-90€, sen jälkeen kun näytteilleasettajien määrä vahvistetaan joko verkkokaupan kassalla tilauslomakkeen täytön yhteydessä tai jälkikäteen sähköisellä lomakkeella tai sähköpostitse. Messupaikan jakaminen on mahdollista myös eri päiville siten, että lauantaina ja sunnuntaina paikasta vastaavat eri näytteilleasettajat. Paikan jakamisesta tulee ilmoittaa messuosaston esittelyn ja muun ilmoitusaineiston lähettämisen yhteydessä.
  • Mahdollisesta koulun teknisten laitteiden käytöstä on sovittava erikseen etukäteen, laitteita ei saa käyttää luvattomasti. Käytäville laitetut telineet tai laitteet eivät saa häiritä  toisia paikan vuokranneita.  eivät saa häiritä
  • SYK:n omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Tapahtuneista vahingoista on viipymättä ilmoitettava koulun vahtimestareille. Aiheuttamansa vahingon messuasiakas on velvollinen korvaamaan. Jokaisen tulee osaltaan ylläpitää ympäristönsä siisteyttä, hyvää ilmapiiriä ja turvallisuutta.
  • Rajatiedon Yhteistyö ry vuokraa rajoitetusti kevytrakenteisia, kokoon taitettavia pöytiä (lev. 160 x syv. 60 x kork. 82) sekä sermejä tilan jakamista tai eristämistä varten ja kohdelamppuja tilan valaisemiseen. Vuokrattavat kalusteet löytyvät verkkokaupastamme ja messuilla ne toimitetaan valitusta toimitustavasta riippuen asiakkaan messuosastolle tai ovat noudettavissa ensimmäisen kerroksen messutoimiston vierestä. Henkilöstömme on myös ajoittain tarvittaessa avustanut muiden painavien tarvikkeiden kantamisessa sekä messuosaston pystyttämisessä ja purkamisessa, mutta tätä palvelua ei toistaiseksi myydä vähäisen kysynnän vuoksi.
  • Itselle mieluisampia messupaikkoja voi myös jonottaa 10 euron varausmaksulla, jolloin messutoimistomme tarjoaa vapautuvia paikkoja toivotulla sijainnilla ensimmäiseksi teidän käyttöönne. Täältä pääset jonotuslistalle.
  • Voit tutustua sopimusehtoihimme täällä
Saapuminen messualueelle
  • Autolla keskustan suunnalta tultaessa ajetaan Mannerheimintietä pohjoiseen ja käännytään Vihdintielle. Isonnevantie on Haagan pelastusaseman jälkeen ensimmäinen Vihdintieltä oikealle kääntyvä katu. 
  • Kaikki Vihdintietä ja Pitäjänmäentietä liikennöivät bussit pysähtyvät koulua lähinnä oleville pysäkkialueille. Tampereentien bussien lähimmät pysäkit ovat Ruskeasuon varikon kohdalla Mannerheimintiellä tai Etelä-Haagan ja Kivihaan välisen sillan alla. Raitiolinjan 10 päätepysäkki sijaitsee Pikku-Huopalahdessa, noin 600 metriä koululta. Huopalahden juna-aseman ja SYK:n etäisyys on noin kilometri. Helsinki-Vantaan lentoasemalta on sujuva yhteys kehäradan kautta Huopalahden asemalle. Lue lisää julkisesta liikenteestä yleisölle tarkoitetuista saapumisohjeista.
  • Messujen pystyttämistä varten tehtävät huoltoajot voivat saapua Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun parkkialueelle aikaisintaan perjantaina 16.30.
  • Messuviikonlopun aikana huoltoliikenne voi saapua paikalle 8.00 – 9.00 välisenä aikana sekä messujen purkua varten, aikaisintaan sunnuntaina klo 16.30. 
  • Muina kellonaikoina messuviikonlopun aikana alueelle saapuminen autolla (ja klo 8:00-9:00 alueelle pysäköinti) on kaikille maksullista ja parkkimaksu peritään parkkialuetta valvovan henkilöstön toimesta. Tämä koskee myös aamun huoltoajoihin käytettyjä ajoneuvoja, jotka ovat saapuneet alueelle aikaisemmin. Varauduttehan siis vastaamaan tarvittaessa alueelle saapuvan henkilöstönne parkkimaksuista. Ajoneuvoja ei tule jättää parkkialueelle yön ajaksi, kiellon rikkomisesta voidaan periä tuplaparkkimaksu.
  • Huoltoliikenteen pysähtymispaikat perjantaina sijaitsevat sisäänkäyntien läheisyydessä, josta sisäänkäynnille pääsee siirtymään sujuvasti. Pysähtyminen sisäänkäyntien läheisyyteen on sallittua vain tavaran purkamisen ajaksi. Lauantaina ja sunnuntaina huoltoliikenteen pysähtymispaikat eivät ole käytössä (messuorganisaation omia tarpeita lukuun ottamatta) vaan ajoneuvo tulee jättää etäämmälle parkkipaikka-alueelle.
  • Polkupyörät ja muut kevyen liikenteen kulkuneuvot säilytetään lukittuina niille varatuilla paikoilla. Niiden pysäköimisestä ei peritä maksua.
  • Pidä pelastus- ja hätäpoistumistiet vapaina sekä noudata henkilökunnan ohjeita poikkeustilanteissa. Hälytysajoneuvolle tulee jättää riittävä tila pääoven eteen.
  • Piha-alueella nopeusrajoitus on 10 km/h. Kulkureitti pääsisäänkäynnille on tasainen ja riittävän leveä sekä valaistu. 
  • Sisäänkäynnillä on 3 peräkkäistä porrasaskelmaa, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.
  • Pääsisäänkäynnillä on alle 6 m pitkä luiska, jossa on käsijohteet toisella puolella
Näyttelytilan pystytys ja purku
  • Messuosastojen tarkat paikat on merkitty näytteilleasettajille käytävätilan lattiaan sekä ennakolta lähetettävässä näytteilleasettajien messukartassa helpottamaan messujen pystyttämistä. Messutoimistossa on myös tarvittaessa lainattavissa mittanauhaa.
  • Verkkokaupan kerroskartoissa näkyvät paikkojen ja sähköpistokkeiden sijainnit. Messuosaston rajoissa pitäytyminen on tärkeää, jotta jokainen voi käyttää asianmukaisesti ostamaansa paikkaa, sillä messualueen luvaton käyttö voi johtaa vahingonkorvausvelvollisuuteen.
  • Messuosastolle sijoitettavat rakenteet tulee asettaa paikalleen tukevasti, eivätkä ne saa painonsa tai terävien reunojen vuoksi jättää jälkiä messualueen lattiaan. Somisteet eivät saa olla herkästi palavasta materiaalista.
  • Messut avautuvat yleisölle kumpanakin päivänä klo 10.00. Messut jatkuvat lauantaina klo 18.00 saakka ja sunnuntaina klo 17.00 saakka. Ovet suljetaan yleisöltä noin 15 minuuttia messujen päättymisestä, eli lauantaina klo 18.15 ja sunnuntaina klo 17.15.
  • Osastojen pääasiallinen pystytysaika on perjantaina 13.10 klo 17:00 – 21:00. Lisäksi messuasiakkaiden hyödynnettävissä ovat huoltoajat lauantaina 14.10. klo 8:15 – 10:00 ja sunnuntaina 15.10 klo 9:00-10:00, jolloin osastolla on vielä mahdollisuus tehdä pienimuotoisempia rakennus- ja somistustöitä. Toivomme, että osastojen rakentaminen ja somistaminen ajoitettaisiin siten, ettei sitä tarvitsisi tehdä enää messujen aukioloaikana. Jokaisessa kerroksessa on kerrosvalvojia auttamassa ja opastamassa.
  • Huoltoaikoina messualueelle siirrettävän tavaran rahtaamiseen tulisi käyttää huoltoreittinä ensisijaisesti messukarttaan merkittyjä varauloskäyntejä. Messujen pystyttämisaikana perjantaina ja purkuaikana sunnuntai-iltana myös pääovi on vapaasti käytettävissä. Siirrettäviä tavaroita ei tule varastoida käytäville pystyttämisen ja purkamisen aikana.
  • Huomioittehan, että osaston pystyttämisen aloittaminen on sallittua vasta, kun koko paikkavuokran maksu on suoritettu, ellei muuta ole sovittu.
  • Käytäväpaikan vuokraajat saavat ottaa luokista pöytiä ja tuoleja vain luokan vuokraajan luvalla. Lainatut kalusteet on ehdottomasti palautettava takaisin samaan paikkaan, mistä ne on otettu. Messuosaston vuokraajat voivat halutessaan ilmoittaa etukäteen tilauksen tekemisen yhteydessä tai erillisellä lomakkeella tarvitsemiensa kalusteiden määrän. Tarvittavien pöytien tai pulpettien määrän ilmoittaminen on pakollista uuden messupaikan tilauksen ja messuosastoa koskevan ilmoitusaineiston toimittamisen yhteydessä (jos määrä ei ole tiedossa, kyseiseen kenttään voi myös ilmoittaa määrän avoimeksi). Tämä tieto on erityisen tärkeää jaetussa luokkatiloissa, jotta kukaan vuokraajista ei lupaisi kalusteita lainaksi liikaa.
  • Omien kalusteiden tuominen on sallittua kunhan messupaikan tietojen mukaiset mitat eivät ylity.
  • Messujen aukioloajan ulkopuolella voi messualueelle tuoda myös avustajia auttamaan paikan pystyttämisessä. Aamuisin liputtomilta avustajilta voidaan kuitenkin periä lipun hinta, ellei toisin sovita, jonka saa takaisin avustajan poistuessa ennen messujen avautumista.
  • Näyttelytilojen purkaminen alkaa välittömästi messuohjelman päättymisen jälkeen sunnuntaina klo 17.00 – 17.15. Näytteilleasettaja on velvollinen siistimään paikkansa (ja palauttamaan mahdolliset lainatut kalusteet takaisin paikoilleen). Messualueen tulisi olla tyhjä sunnuntaina klo 19.00 mennessä. Yli 15 minuutin ylitys purkuajan päättymisestä voi johtaa vähintään 50€:n lisävuokran perimiseen ylityksen ajalta.
  • Messuosastot voi sulkea aikaisintaan tuntia ennen päivän päättymistä (lauantaina aikaisintaan klo 17.00 ja sunnuntaina klo 16.00). Suosittelemme vahvasti osaston purkamisen aloittamista aikaisintaan 30 minuuttia ennen messujen päättymistä.
  • Ajankohtaiset tiedotteet sekä yleistilanne varattujen paikkojen suhteen on nähtävillä yhdistyksen kotisivuilla www.rajatieto.fi.
Ohjelmien valmistelu ja päättäminen
  • Hengen ja Tiedon messujen näytteilleasettajilla on mahdollisuus ostaa 35 min, 45 min ja 90 min ohjelma-aikoja ensimmäisen kerroksen luokista 1G ja 2B sekä kolmannen kerroksen workshop-tilasta 3G. Oma ohjelma voi olla esimerkiksi tietoisku, ohjattu meditaatio/rentoutuminen, oman toiminnan esittely, joogaharjoitus tai musiikkia.
  • Auditoriotilassa 1G on 42 istumapaikkaa, ohjelmatilassa 2B on noin 40 istuinpaikkaa ja workshop-tilassa 3G on osallistujille 28 paikkaa. Tiloihin voi tarvittaessa lainata lisää istuimia muista luokkatiloista niiden vuokraajien luvalla, kunhan ne palautetaan päättämisen jälkeen takaisin vanhoille paikoilleen.
  • Ohjelma-ajan järjestäjän tulisi varata mukaan oma pääte, varalaitteita on esiintyjien käytettävissä vain hyvin rajallinen määrä, emmekä voi etukäteen taata niiden yhteensopivuutta esitysformaatin kanssa. Jokaisesta ohjelmatilasta löytyy projektori, dokumenttikamera ja muuta lisävarustelua. Ohjelmatilasta 1G löytyy lisäksi perinteinen piirtoheitin ja tilasta 2B mikroaaltouuni.
  • Ohjelma-aikojen välissä on 10-15 minuutin tauko edellisen tilaisuuden päättämiseen ja seuraavan valmistelua varten. Suosittelemme valmistautumaan esitykseen mahdollisimman hyvissä ajoin, laitteita on mahdollista käydä tarkistamassa jo aiemmin pidettävillä tauoilla tai messujen pystytysvaiheessa (esimerkiksi projektorin HDMI-liitännän ja oman päätteen tai adapterin yhteensopivuuden osalta).
  • Valmistelussa apunasi ovat ohjelmatilojen vastaavat henkilöt, kerrosvalvojat sekä yhteyspuhelimemme messupaikalla.
Lehdistö ja mediapalvelut
  • Lehdistöä palvelee messutoimiston takana luokassa 12 sijaitseva lehdistöpiste.
  • Messujen virallisia videopalveluiden tarjoajia ja striimaajia palvelee tarvittaessa luokka 2K.
  • Messuille pääsee maksutta sisään lehdistökortilla ilman ennakkoilmoittautumista. Muiden medioiden edustajat pääsevät sisään messuille ilmoittautumalla tapahtumaan ennakkoon.
Messutoimisto, infopiste ja henkilöstön taukotila palvelee pystytys- ja messuaikana
  • Pystytysaikana messutoimisto on 1. kerroksen aulassa sisäänkäyntiä vastapäätä pe klo 17.00 – 21.30 sekä luokassa 12 lauantaina ja sunnuntaina koko messujen aukioloajan.
  • Ennen perjantaita 11.10 messutoimisto on tavoitettavissa ke-pe 12-18 & la 12-14 Malminkartanosta osoitteesta Luutnantinpolku 7, 00410 Helsinki, sähköpostiosoitteesta info(at)rajatieto.fi tai numerosta 044 979 2544. Torstaina 10.10 messutoimisto palvelee klo 14 saakka.
  • Messuasiakkaita palvelee myös messualueella sijaitseva messuinfo toisen kerroksen juhlasalin vieressä.
  • Henkilöstön taukotilasta luokasta 13 saa tarvittaessa ensiapua ja vettä. Taukotilan tarjoilut on tarkoitettu messujen omalle henkilökunnalle ja talkoolaisille.
  • Virtuaalisia messuosastoja koskevissa asioissa palvelee virtuaalinen messuinfomme.
Internet-­yhteyksien ja laitteiden käyttö messuaikana
  • Messualueella ei ole käytössä avointa langatonta verkkoyhteyttä, mutta alueella toimii langaton verkko, johon on haettavissa tunnuksia vahtimestarien kopilta. Esitystilojen mahdolliset omat päätteet on kytketty valmiiksi messualueen verkkoon.
  • Messuille tuodut mobiililaitteet, tietokoneet ja muut omat laitteet ovat asiakkaiden omalla vastuulla, eikä messujärjestäjällä ole niihin vakuutusta.
  • Useimpien luokkatilojen varusteluun kuuluvat projektori ja dokumenttikamera. Esitystiloissa on myös lisävarusteita, jotka ovat lähtökohtaisesti esiintyjien käytettävissä. Mahdollisesta messuosastojen teknisten laitteiden käytöstä on sovittava erikseen etukäteen, laitteita ei saa käyttää luvattomasti.
  • Messutoimistosta luokasta 12 on tarvittaessa lainattavissa adaptereita ja muuta laitteistoa ongelmatilanteisiin.
  • Messualueelta löytyy muutama kopiokone. Niiden käyttö on maksullista asiakkaille, kopioiden hinta on 0,5€/A4 ja 1€/A3. Jos mahdollista, pienennä kaksi sivua arkille.
Messualueen kalusteet ja varustus vuodelle 2024
  • Luokkatiloista lainattavien pulpettien koko on pääsääntöisesti 49×70 cm ja tuolien 45×45 cm. Joidenkin tilojen kalusteet poikkeavat tästä. Yli metrin mittaiset pöydät on varattu ainoastaan yli metrin pituisen paikan vuokranneille näytteilleasettajille.
  • HUOM: Tiloissa olevien laitteiden käyttöön ja kiinteiden kalusteiden siirtämiseen vaaditaan vahtimestareiden lupa. Tilojen pinta-alasta on vähennetty kiinteiden kalusteiden viemä ala.
  • 58 m² musiikin opetusluokassa 11 on 30 pulpettia (joista yksi kiinteässä käytössä), 1 pyöreä tiimityöskentelypöytä, 29 tuolia, ja opettajantuoli sekä opettajanpöytä, jonka koko on 1,4×0,6 metriä. Tilan varustukseen kuuluu projektori, dokumenttikamera, liitutaulu ja pikkuflyygeli, jonka yhteydessä on jakkara.
  • 53 m² kemian opetusluokassa 1B on 2 metriä leveä opettajanpöytä, jonka yhteydessä on kaksi pulpetin kokoista tietokonepöytää sekä toimistotuoli. Lisäksi luokassa on 30 pikkupöytää, joiden koko on 0,6×0,6m, sekä kolme pulpettipöytää ja 31 tuolia. Tilan perusvarustukseen kuuluu projektori, liitutaulu ja dokumenttikamera.
  • 96 m² fysiikan opetusluokassa 1E on 2 metriä leveä opettajanpöytä sekä 13 pöytää, joiden leveys on 1,4 metriä.
  • 45 m² luokkatilassa 1H on 6 pyöreätä pöytää, joiden halkaisija on 1,1m, pieni liikuteltava opettajanpöytä sekä 30 pyöreää istuinta, pianon jakkara ja toimistotuoli. Tilan varustukseen kuuluu projektori, liitutaulu, dokumenttikamera, liitutaulu ja piano.
  • Lohkotussa 46 m² luokassa 1K on opettajanpöydän ja toimistotuolin lisäksi 6 pyöreätä pöytää (vastaavia kuin luokassa 1H) ja 27 työtuolia ja jakkara. Tila on varusteltu luokan 1H:n tapaan projektorilla, liitutaululla, dokumenttikameralla sekä pianolla tuoleineen.
  • Yli 60 m² alakoulun jaetussa luokassa 1L on 26 pulpettia, 27 tuolia, pyöreä pöytä sekä toimistotuoli opettajanpöydän yhteydessä. Tilan varustukseen kuuluu projektori, dokumenttikamera, liitutaulu ja piano tuoleineen.
  • Seminaaritilaan kuuluvassa jaetussa ohjelmatilassa 1M on keinu, jakkara, 38 tuolia, 26 pulpettia, 1 pyöreä pöytä (alun perin luokasta 1H) ja 1 iso kuusikulmainen pöytä, joka jakautuu kahteen puolikkaaseen sekä yksi irralinen puolikas.  Tilasta löytyy myös 10 pehmeää rahia. Erikseen kiinteä opettajanpöytä ja -tuoli. Tilan varusteluun kuuluvat dokumenttikamera ja piano, jonka yhteydessä on matala puinen penkki. Seminaaritilan toinen jaettu puoli 1N sisältää 32 tuolia, 26 pulpettia, yhden kuusikulmaisen pöydän (2 puolikasta) sekä yhden keittiö/työpöydän, 2 kaksi pyöreää pöytää, opettajanpöydän, 4 jakkaraa, tietokonetuolin sekä 4 rahia.
  • 38 m² luokassa 2E (entinen lapsiparkki) on metrin levyisen opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 28 pulpettia ja 29 tuolia. Luokkatilan varusteluun kuuluu projektori, dokumenttikamera ja piano.
  • Pikkusali 2C sisältää 38 pulpettia ja 41 tuolia.
  • Noin 60 m² jaetussa luokassa 23 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 38 pulpettia ja 38 tuolia. Tilan varustukseen kuuluu projektori ja dokumenttikamera.
  • Noin 38 m² jaetussa luokassa 24 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 25 tuolia sekä 12 pulpettia, joiden koko on 1,2×0,6m. Tilan varustukseen kuuluu projektori, kopiokone ja dokumenttikamera.
  • Vajaan 60 m² jaetussa biologian luokassa 25 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 15 pöytää, joiden koko on 1,2×0,6m sekä 30 tuolia. Luokka on varusteltu projektorilla ja dokumenttikameralla.
  • Noin 40 m² lohkotussa hoitoluokassa 26 on opettajanpöytien lisäksi 15 Martelan salmiakkipöytää (1,4×0,9m) ja 29 työtuolia sekä pikkupöytä. Tilasta löytyy projektori ja dokumenttikamera.
  • 38 m² luokkatilassa 27 on 1,4 metriä leveän opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 17 Martelan salmiakkipöytää, joiden koko on 1,4×0,9 metriä sekä 28 työtuolia. Luokan varusteluista löytyy dokumenttikamera ja projektori.
  • 37 m² opetustilassa 28 sijaitsee 2,2 metriä leveän opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 28 työtuolia, 14 kappaletta Martelan salmiakkipöytää, joiden koko on 1,4×0,9 metriä. Tilasta löytyy projektori ja dokumenttikamera.
  • Lohkotussa 60 m² hoitoluokassa 3A on opettajanpöydän lisäksi 27 pulpettia, 29 tuolia, 4 jakkaraa ja toimistotuoli. Tilasta löytyy projektori ja dokumenttikamera.
  • 58 m² luokkatilassa 3B on kaksi metriä leveän opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 36 pöytää ja tuolia. Sen varustelu koostuu projektorista ja dokumenttikamerasta.
  • 59 m² luokassa 3C on 37 pulpettia, toimistotuoli ja 36 tuolia opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi. Sen varusteluun kuuluu dokumenttikamera ja projektori.
  • 59 m² kokonaisessa luokkatilassa 3D on opettajanpöydän lisäksi 38 pulpettia, jakkara ja 36 tuolia sekä dokumenttikamera ja projektori.
  • 50 m² käsityöluokan 3F tilassa on kahden kiinteän opettajan työpöydän, kahden erillisen työtason sekä luokkaa reunustavien pöytien lisäksi kahdeksan isoa pöytää, joiden koko on 1,6×0,7 metriä. Luokassa on lisäksi 16 tuolia, 10 työtuolia, 5 jakkaraa sekä laajakuvanäyttö, jonka koko on 166x96cm.
  • 41 m² hiljentymishuoneessa 3H on 8 salmiakkipöytää, 16 työtuolia, 10 istuinpehmustetta ja 4 istuinsäkkiä. Tilasta löytyy kokoon taitettava penkki, jonka leveys on 2,2 metriä sekä leveä pehmustettu penkki ja sen tekniikka sisältää projektorin sekä dokumenttikameran.
  • 64 m²ohjelmaluokassa 3K. on opettajanpöydän ja tuolin lisäsi 35 pulpettia ja 36 tuolia. Tila on varusteltu projektorilla ja dokumenttikameralla.
  • Lohkotussa noin 60 m² opetustilassa 3L on 35 pulpettia ja 34 tuolia sekä toimistotuoli. Luokan opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi tilassa on sivupöytä, jonka koko on 1,4×0,6 metriä. Luokkatilan varusteluun kuuluu dokumenttikamera ja projektori.
  • Yli 60 m² jaetussa hoitoluokassa 3M sijaitsee 41 työtuolia ja 20 salmiakkipöytää, joiden koko on 1,4×0,9m, sekä istuinsohva opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi. Tilan varusteluun kuuluu dokumenttikamera, 14 pöydälle laitettavaa minisermiä sekä liikuteltava projektori.
  • 40 m² luokassa 3N on 28 pulpettia, opettajanpöytä, 1 jakkara, 28 tuolia ja toimistotuoli. Luokan varusteluun kuuluu dokumenttikamera ja projektori.
  • 18 m² taukotila 3R sisältää 5 salmiakkipöytää ja 11 työtuolia sekä yksi tavallinen tuoli. Tilan varusteluun kuuluu kopiokone ja laajakuvanäyttö, jonka koko on 110x65cm.
  • Lohkotussa 60 m² luokkatilassa 31 on opettajanpöydän ja tietokonepöydän lisäksi 28 pulpettia, 2 kuusikulmaisen pöydän puolikasta, 28 tuolia. Tilan varusteluun sisältyy piano, projektori ja dokumenttikamera.
  • Jaetussa 43 m² tulkintaluokassa 32 on 1,6 metriä leveä opettajanpöytä ja -tuoli, 23 työtuolia ja 11 salmiakkipöytää, joiden mitat ovat 1,4×0,9m. Tila on varusteltu dokumenttikameralla ja projektorilla. Tilasta löytyy kokoon taitettava penkki, jonka mitat ovat 2,2×0,65m.
  • Jaetussa 58 m² luokkatilassa 33 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 23 tuolia ja 26 pulpettia sekä luokan ovea vastapäätä näyttämötekniikan vieressä 2 lisätuolia. Tilasta löytyy piano tuoleineen, dokumenttikamera ja projektori.
  • Lohkotussa 58 m² hoitoluokassa 34 on 1,6 metrin levyisen opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 28 pulpettia ja 28 tuolia. Tilan varusteluna on dokumenttikamera, projektori ja piano, johon kuuluu matala istuin.
  • Jaetussa 55 m² luokassa 35 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 27 pulpettia ja tuolia sekä 4 jakkaraa. Tila on varusteltu projektorilla, dokumenttikameralla ja pianolla.
  • 55 m² työpajatilassa 36 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 25 pulpettia ja 25 tuolia. Tila on varusteltu pianolla, dokumenttikameralla ja projektorilla.
  • Usean messuosaston sisältävässä 40 m² hoitoluokassa 37 on 30 tuolia ja 13 salmiakkipöytää, jotka ovat kooltaan 1,4×0,9 metriä, 1,5 metriä leveän opettajanpöydän ja toimistotuolin lisäksi. Tila on varusteltu dokumenttikameralla, projektorilla ja kahdella laajakuvanäytöllä.
  • 36 m² luokkatila 38 sisältää 13 salmiakkipöytää ja 27 tuolia sekä opettajanpöydän ja -tuolin. Tila on varusteltu projektorilla.
  • 41 m² luokassa 39 on 32 pulpettia ja 34 tuolia opettajanpöydän ja tuolin lisäksi. Tilan varustelusta löytyy dokumenttikamera ja projektori.
  • Kolmannen kerroksen kahvila-taidebasaarissa on kaksi puoliskoa, josta vasemmanpuoleinen puolisko sijaitsee luokan 39 puolella ja oikeanpuoleinen luokan 3M puolella. Vasemmassa puoliskossa on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 68 pulpettia ja 66 tuolia. Tilan varustelusta löytyy dokumenttikamera. Oikeasta puoliskosta löytyy 83 pöytää ja 83 tuolia, yksi jakkara sekä 2 opettajanpöytää ja -tuolia. 
  • Luentotiloista (seminaaritila 1Mpikkusali 2Ctaivassali 4Tminiseminaaritila 3Khiljentymishuone 3Hworkshop-tila 3G sekä tietoiskuluokat 1P ja 2Bei tule viedä pois istuintuoleja.
  • Kalusteita voi myös vuokrata verkkokaupasta.
Liikkuminen messualueella
  • Liikuntarajoitteisten sisäänkäyntiluiska on pääoven yhteydessä ja hissillä on esteetön pääsy kerroksiin 1, 2, ja 3. Hissi löytyy ensimmäisestä kerroksesta messuravintolan takaa, toisesta kerroksesta eteläisen käytävän päädystä ja kolmannesta kerroksesta taidebasaarin kulmalta. Hissin kerrosnumerot eivät ole sormin tunnusteltavissa, uloskäyntikerroksen painike erottuu kuitenkin muista.
  • Avustajaa tarvitsevat messuasiakkaat saavat tuoda mukanaan messuille maksutta henkilökohtaisen avustajan.
  • Eläinten tuominen messualueelle on kiellettyä mahdollisia avustajakoiria ja lapsiparkkiin tarkoitettuja lemmikkejä lukuun ottamatta.
  • Piikkikenkien ja -sauvojen käyttöä sisätiloissa voidaan rajoittaa. Asiakkaan odotetaan vaihtavan sisäänkäynnillä tai naulakolla sisäkäyttöön soveltuvat kengät käyttöönsä. Messuorganisaatiolla ei ole tarjota lainaksi sisäkenkiä.
  • Turvallisuussyistä sisätiloissa juokseminen ei ole sallittua.
Palo- ja muu turvallisuus messualueella
  • Paloturvallisuuden suhteen on noudatettava yleisiä voimassa olevia paloturvallisuusohjeita. Paloturvallisuutta mahdollisesti vaarantavien laitteiden esittelyyn on saatava ennakkoon paloviranomaisten lupa.
  • Avotulen käyttö messuilla on ehdottomasti kielletty. Avotulilaitteiksi katsotaan laitteet, joissa tuli tai liekki palaa laitteen ulkopuolella, kuten esimerkiksi kaasuliedet, keittimet, öljylamput, kynttilät tai vastaavat. Ulkotiloissa järjestettäviä tuliesityksiä tämä ei koske, jos niille on järjestäjän lupa.
  • Koneita ja muita teknisiä välineitä esiteltäessä on noudatettava työturvallisuuslain ja -­asetusten vaatimuksia.
  • Joka tilasta on kaksi poistumistietä: varsinainen ja vaihtoehtoinen. Poistumisreitit on merkitty jälkivalaisevin kilvin. Vaihtoehtoinen poistumisreitti on lähin kilvin merkitty muu poistumistie.
  • Messupaikalla sijaitsevien palo-ovien eteen tulee jättää näytteilleasettajille toimitettavien ohjeiden mukaisesti vähintään 1,3 metrin etäisyys lähimpiin kalusteisiin. Hätäpoistumistiet ja varauloskäynnit tulee ehdottomasti jättää vapaiksi.
  • Evakuointitilanteissa poistumiskäsky annetaan keskusradion välityksellä; kokoontumisalueena toimii SYK:n piha-alue. Ikkunat ja luokan ovet on muistettava hätätapauksissa sulkea.
  • Messupaikalle ei pidä tulla sairaana. Koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektion oireita voivat olla mm. yskä, kuume, hengenahdistus ja kurkun karheutta aiheuttava kurkkukipu, haju- tai makuaistin häiriöt, lihaskivut, vatsaoireet ja voimattomuutta aiheuttava heikotus sekä oksentelu.
  • Tupakointi on kiellettyä koko messualueella, mukaan lukien messupaikan ulkoalueet.

SYKin kerroskartat vuodelle 2024 messujen (klikkaa isommaksi)

Tallenna

Ilmoittautuminen
Hengen ja Tiedon messujen messuosastojen myynti ja laskutus tapahtuu verkkokaupan kautta, josta voit ostaa:
  • vapaita messupaikkoja,
  • näytteilleasettajien kulkulippuja,
  • varata 30 min ja 50 min ohjelma-aikoja (esim. omille tietoiskuille),
  • kohdevalaisimia, sermejä ja koottavia pöytiä messuja varten. 
Lisäksi messulehteen voi ostaa ilmoitustilaa. Lisätietoja ilmoitustilan hankkimisesta mediakortista.

Messulehdessä julkaistaan messuosaston nimi ja paikkanumero, yhteystiedot ja aukioloajat, WWW-osoite sekä noin 10 sanan lyhyt esittely. Ohjelma-aikojen sekä muiden esitysten tiedoista julkaistaan esittäjän/esittäjien nimi ja titteli, mahdollinen taustaryhmä, sähköpostiosoite ja kotisivut, lyhyt esittäytyminen, ohjelman tyyppi ja mahdollinen hinta, aika ja paikka sekä ohjelman otsikko tai nimi (+järjestäjä ja messuosaston paikkanumero). Pääesityksistä voidaan lehdessä julkaista myös muuta sisältöä. Messuosaston tai esiintyjän esittelytekstille voi myös erikseen ostaa lisänäkyvyyttä, johon sisältyy ilmoituksen korostaminen messulehdessä erivärisellä kehyksellä sekä sen yhteydessä julkaistavalla logolla/otsikkokkuvalla tai kasvokuvalla.

Tiedot lehteen on toimitettava alustavasti 1.7.2023 mennessä Messuosastoista voi tiedustella puhelimitse messutoimistosta numerosta 044 979 2544, kerromme mielellämme lisää tarjolla olevista mahdollisuuksista. 
Infopaketti

Infopaketista selviävät mm. parkkipaikat, kartat, varauksen peruutukseen liittyvät asiat, lisätietoa tilausehdoista ja monta muuta ajankohtaista kysymystä.

Myyntipaikan varaus
Messuilla vilkkaimmat paikat ovat käytävillä/auloissa, varsinkin ohjelmatilojen lähellä. Rauhallisempia käytäväpaikkoja löytyy alennetuin hinnoin, käytävien päästä.  › Oikotie varaukseen
Median akkreditointi
Voit akkreditoitua tällä lomakkeella Rajatiedon Yhteistyö ry:n järjestämille Hengen ja Tiedon messuille. Lehdistökortilla pääsee messuille  sisään myös ilman ennakkoilmoittautumista. › Median ilmoittautumislomake 
Messulehden jakelu

Kaikki aiemmin ilmestyneet messulehdet ovat luettavissa verkkosivujemme kautta. Messulehti on saavuttanut verkossa huikean suosion, sillä verkkojakelussa sitä on luettu kymmeniä tuhansia kertoja.

 

Viimeisin, vuonna 2022 ilmestynyt messulehti on luettavissa digiversiona ISSUU-palvelusta. Messulehtiä on ladattavissa täältä ja verkkosivuiltamme. Tulevan messulehden nettiversion parhaita artikkeleita pyritään saattamaan luettavaksi ja kommentoitavaksi messulehden ohella verkkosivuillemme. Messulehdestä löytyvät näytteilleasettajaluettelo ja ohjelmatiedot julkaistaan nin ikään sivuillamme.

 

Lehden viimeisimmän painoksen levikki oli noin 3000 kappaletta, joista suurin osa jaettiin paikan päällä messutapahtumassa ja jonkin verran myös ennalta ympäri maan sijaitseviin toimipaikkoihin. Julkaisulla on oma vakiintunut käyttäjäkuntansa myös messujen ulkopuolella. Lehden jakelu tapahtuu pitkälti vapaaehtoisvoimin, ympäri Suomen sijaitseviin noutopaikkoihin.


Lisätietoja messulehdestä ja sen tilaamisesta ennalta löydät messulehden kuvauksesta.

Kulkuliput ja lisäkulkuliput

Hengen ja Tiedon messulle saapuville messuasiakkaille jaetaan tapahtuman pystytysvaiheessa ja sen kuluessa heille etukäteen varattuja lippuja, jotka on mahdollista kiinnittää messujen ajaksi rintapieleen. Näytteilleasettajat saavat tietyn määrän kulkulippuja messuille, varaamansa paikan koosta riippuen. Ohjelma-aikojen ja ilmoituskampanjoiden hintaan ei sisälly lippuja.


Kulkuliput jaetaan messutoimistosta, pystytysaikana ala-aulassa ja messujen aukioloaikana viikonloppuna luokassa 12. Ne toimivat näytteilleasettajien kulkulupina messuilla koko viikonlopun ajan, joten pidäthän kulkukorttisi mukana ja näytillä käydessäsi messualueen ulkopuolella.


Pöytäpaikkojen hintaan sisältyvien kulkukorttien määrä (yksi kulmapöytäpaikka lasketaan 0,5 lisämetriksi) 1-4 metriä – 2 lippua 5-7 metriä – 4 lippua 8-9 metriä – 5 lippua Väh 10 metriä – 6 lippua


Luokkatilojen hintaan sisältyvien kulkukorttien määrä Enintään 20 neliömetriä – 2 lippua 21-36 neliömetriä – 4 lippua 37-49 neliömetriä – 5 lippua Yli 49 neliömetriä – 6 lippua


Jos tilauksen hintaan sisältyvät kulkulippujen eivät riitä tai tilauksesi ei sisällä kulkulippuja, voit varata näytteilleasettajan lisäkulkulippuja verkkokaupastamme. Varatut lisäkulkuliput voi noutaa kulkulippujen tavoin messutoimistosta messuviikonlopun tai messujen pystyttämisen aikana.

Messuosastot
Näytteilleasettajapaikat
  • Käytävillä ja aulatiloissa varattavat tilat ovat yhdestä metristä ylöspäin. Useimmat paikat myydään metrin tai kahden metrin kokonaisuuksina, myös isompia kokonaisuuksia löytyy. Joihinkin paikkoihin sisältyy puolen metrin levyinen kulmapaikka tai erillinen telinepaikka.
  • Pöytäpaikat myydään kolmessa eri hintaluokassa, joista kalliimmat sijaitsevat aulassa ja halvimmat käytävien päädyssä.
  • Kolmesta kerroksesta löytyy myös runsaasti kokonaisia luokkatiloja sekä niistä lohkottuja paikkoja. 3. kerroksen taidebasaarista ja näyttelytiloista vuokrataan tauluille ripustustilaa 2 metriä, johon sisältyy pöytätila tuotteiden myyntiä varten.
  • Messupaikan jakaminen useamman kuin yhden näytteilleasettajan kesken on mahdollista, mutta tällöin paikan hintaan lisätään yhteispaikkamaksu 10-90€, sen jälkeen kun näytteilleasettajien määrä vahvistetaan (joko verkkokaupan kassalla tilauslomakkeen täytön yhteydessä tai jälkikäteen sähköisellä lomakkeella tai sähköpostitse). Messupaikan jakaminen on mahdollista myös eri päiville siten, että lauantaina ja sunnuntaina paikasta vastaavat eri näytteilleasettajat. Paikan jakamisesta tulee ilmoittaa messuosaston esittelyn ja muun ilmoitusaineiston lähettämisen yhteydessä.
  • Mahdollisesta koulun teknisten laitteiden käytöstä on sovittava erikseen etukäteen, laitteita ei saa käyttää luvattomasti. Käytäville laitetut telineet tai laitteet eivät saa häiritä toisia paikan vuokranneita.
  • SYK:n omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Tapahtuneista vahingoista on viipymättä ilmoitettava koulun vahtimestareille. Aiheuttamansa vahingon messuasiakas on velvollinen korvaamaan. Jokaisen tulee osaltaan ylläpitää ympäristönsä siisteyttä, hyvää ilmapiiriä ja turvallisuutta.
  • Rajatiedon Yhteistyö ry vuokraa rajoitetusti kevytrakenteisia, kokoon taitettavia pöytiä (lev. 160 x syv. 60 x kork. 82) sekä sermejä tilan jakamista tai eristämistä varten ja kohdelamppuja tilan valaisemiseen. Vuokrattavat kalusteet löytyvät verkkokaupastamme ja messuilla ne toimitetaan valitusta toimitustavasta riippuen asiakkaan messuosastolle tai ovat noudettavissa ensimmäisen kerroksen messutoimiston vierestä. Henkilöstömme on myös ajoittain tarvittaessa avustanut muiden painavien tarvikkeiden kantamisessa sekä messuosaston pystyttämisessä ja purkamisessa, mutta tätä palvelua ei toistaiseksi myydä vähäisen kysynnän vuoksi.
  • Itselle mieluisampia messupaikkoja voi myös jonottaa 10 euron varausmaksulla, jolloin messutoimistomme tarjoaa vapautuvia paikkoja toivotulla sijainnilla ensimmäiseksi teidän käyttöönne. Täältä pääset jonotuslistalle.
Ohjelma-ajat
Ohjelmien valmistelu ja päättäminen
  • Hengen ja Tiedon messujen näytteilleasettajilla on mahdollisuus ostaa 35 min, 45 min ja 120 min ohjelma-aikoja ensimmäisen kerroksen luokista 1G ja 1P sekä kolmannen kerroksen workshop-tilasta 3G. Oma ohjelma voi olla esimerkiksi tietoisku, ohjattu meditaatio/rentoutuminen, oman toiminnan esittely, joogaharjoitus tai musiikkia.
  • Auditoriotilassa 1G on 42 istumapaikkaa, ohjelmatilassa 1P on noin 40 istuinpaikkaa ja workshop-tilassa 3G on osallistujille 28 paikkaa. Tiloihin voi tarvittaessa lainata lisää istuimia muista luokkatiloista niiden vuokraajien luvalla, kunhan ne palautetaan päättämisen jälkeen takaisin vanhoille paikoilleen.
  • Ohjelma-ajan järjestäjän tulisi varata mukaan oma pääte, varalaitteita on esiintyjien käytettävissä vain hyvin rajallinen määrä, emmekä voi etukäteen taata niiden yhteensopivuutta esitysformaatin kanssa. Jokaisesta ohjelmatilasta löytyy projektori, dokumenttikamera ja muuta lisävarustelua. Ohjelmatilasta 1G löytyy lisäksi perinteinen piirtoheitin ja tilasta 1P mikroaaltouuni.
  • Ohjelma-aikojen välissä 10-20 minuutin tauko edellisen tilaisuuden päättämiseen ja seuraavan valmistelua varten. Suosittelemme valmistautumaan esitykseen mahdollisimman hyvissä ajoin, laitteita on mahdollista käydä tarkistamassa jo aiemmin pidettävillä tauoilla tai messujen pystytysvaiheessa (esimerkiksi projektorin HDMI-liitännän ja oman päätteen tai adapterin yhteensopivuuden osalta).
  • Valmistelussa apunasi ovat ohjelmatilojen vastaavat henkilöt, kerrosvalvojat sekä yhteyspuhelimemme messupaikalla.
Saapuminen messualueelle
Saapuminen messualueelle
  • Autolla keskustan suunnasta tultaessa ajetaan Mannerheimintietä pohjoiseen ja käännytään Vihdintielle. Isonnevantie on Haagan pelastusaseman jälkeen ensimmäinen Vihdintieltä oikealle kääntyvä katu. Vastakkaiselta suunnalta Turusta ja Vihdintieltä tultaessa Isonnevantie on liikenneympyrän jälkeen ensimmäinen risteys vasemmalle.
  • Kaikki Vihdintietä ja Pitäjänmäentietä liikennöivät bussit pysähtyvät koulua lähinnä oleville pysäkkialueille. Tampereentien bussien lähimmät pysäkit ovat Ruskeasuon varikon kohdalla Mannerheimintiellä tai Etelä-Haagan ja Kivihaan välisen sillan alla. Raitiolinjan 10 päätepysäkki sijaitsee Pikku-Huopalahdessa, noin 600 metriä koululta. Huopalahden juna-aseman ja SYK:n etäisyys on noin kilometri. Helsinki-Vantaan lentoasemalta on sujuva yhteys kehäradan kautta Huopalahden asemalle. Lue lisää julkisesta liikenteestä yleisölle tarkoitetuista saapumisohjeista.
  • Messujen pystyttämistä varten tehtävät huoltoajot voivat saapua Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun parkkialueelle aikaisintaan perjantaina 16.30.
  • Messuviikonlopun aikana huoltoliikenne voi saapua paikalle 8.00 – 9.00 välisenä aikana sekä messujen purkua varten, aikaisintaan sunnuntaina klo 16.30
  • Muina kellonaikoina messuviikonlopun aikana alueelle saapuminen autolla (ja klo 8:00-9:00 alueelle pysäköinti) on kaikille maksullista ja parkkimaksu peritään parkkialuetta valvovan henkilöstön toimesta. Tämä koskee myös aamun huoltoajoihin käytettyjä ajoneuvoja, jotka ovat saapuneet alueelle aikaisemmin. Varauduttehan siis vastaamaan tarvittaessa alueelle saapuvan henkilöstönne parkkimaksuista. Ajoneuvoja ei tule jättää parkkialueelle yön ajaksi, kiellon rikkomisesta voidaan periä tuplaparkkimaksu.
  • Huoltoliikenteen pysähtymispaikat perjantaina sijaitsevat sisäänkäyntien läheisyydessä, josta sisäänkäynnille pääsee siirtymään sujuvasti. Pysähtyminen sisäänkäyntien läheisyyteen on sallittua vain tavaran purkamisen ajaksi. Lauantaina ja sunnuntaina huoltoliikenteen pysähtymispaikat eivät ole käytössä (messuorganisaation omia tarpeita lukuun ottamatta) vaan ajoneuvo tulee jättää etäämmälle parkkipaikka-alueelle.
  • Polkupyörät ja muut kevyen liikenteen kulkuneuvot säilytetään lukittuina niille varatuilla paikoilla. Niiden pysäköimisestä ei peritä maksua.
  • Pidä pelastus- ja hätäpoistumistiet vapaina sekä noudata henkilökunnan ohjeita poikkeustilanteissa. Hälytysajoneuvolle tulee jättää riittävä tila pääoven eteen.
  • Piha-alueella nopeusrajoitus on 10 km/h. Kulkureitti pääsisäänkäynnille on tasainen ja riittävän leveä sekä valaistu. 
  • Sisäänkäynnillä on 3 peräkkäistä porrasaskelmaa, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.
  • Pääsisäänkäynnillä on alle 6 m pitkä luiska, jossa on käsijohteet toisella puolella.

Hengen ja Tiedon messut pidetään jälleen Helsingin Suomalaisella Yhteiskoululla (SYK), osoitteessa Isonnevantie 8, Etelä-Haaga, Helsinki. Messut ovat avoinna lauantaina 10.00 – 18.00 ja sunnuntaina 10.00 – 17.00.

Rakentava, elämänmyönteinen henkisyys ja aatteellisuus ovat messuilla ensi sijalla. Messut ovat keskinäistä kunnioitusta, luottamusta ja ihmisenä kasvua edistävä koko perheen tapahtuma.

Myynti sekä messuosaston tarjonnan esittely eivät saisi häiritä muuta messuilla tapahtuvaa toimintaa. Voimakkaat tuoksut ja äänekäs toiminta saattavat haitata niin naapuria kuin yleisöäkin. Elävän tulen käyttäminen on kiellettyä.

Yleisökuulutukset messuilla tapahtuvat kaksi kertaa päivässä, ja ne pyritään ajoittamaan siten, etteivät ne häiritse messujen tarjontaa. Kellonajat kuulutuksille ovat kumpanakin päivänä hieman aamukymmenen jälkeen ja iltapäivällä, myöhemmin määriteltävinä kellonaikoina. Loppukuulutukset tehdään lauantaina ja sunnuntaina hieman ennen ovien sulkemista, noin 5-10 minuuttia messujen pääohjelman päättymisestä.

Paikan päällä messuasiakkaita auttaa ystävällinen henkilökuntamme ja vapaaehtoiset messuavustajat. Parkkialueen järjestelyissä apuna on Haagan VPK:n asiantunteva henkilöstö, päivän parkkilipun hinta peritään messujen aukioloaikana myös näytteilleasettajilta.

Messulehtiä yleisölle jaetaan sisääntuloaulassa lipunmyynnin ja naulakon yhteydessä, messutoimistossa ja toisen kerroksen infopisteellä sekä joidenkin näytteilleasettajien omilla messuosastoilla. Tutustuthan myös ohjeisiin ilmoitusaineiston lähettämiseksi messujulkaisuihimme.

Messuasiakkaiden kulkuliput

Hengen ja Tiedon messulle saapuville messuasiakkaille jaetaan tapahtuman pystytysvaiheessa ja sen kuluessa heille etukäteen varattuja lippuja, jotka on mahdollista kiinnittää messujen ajaksi rintapieleen. Näytteilleasettajat saavat tietyn määrän kulkulippuja messuille, varaamansa paikan koosta riippuen. Ohjelma-aikojen ja ilmoituskampanjoiden hintaan ei sisälly lippuja.

Kulkuliput jaetaan messutoimistosta, pystytysaikana ala-aulassa ja messujen aukioloaikana viikonloppuna luokassa 12. Ne toimivat näytteilleasettajien kulkulupina messuilla koko viikonlopun ajan, joten pidäthän kulkukorttisi mukana ja näytillä käydessäsi messualueen ulkopuolella.

Pöytäpaikkojen hintaan sisältyvien kulkukorttien määrä (yksi kulmapöytäpaikka lasketaan 0,5 lisämetriksi)
1-4 metriä – 2 lippua
5-7 metriä – 4 lippua
8-9 metriä – 5 lippua
Väh 10 metriä – 6 lippua

Luokkatilojen hintaan sisältyvien kulkukorttien määrä
Enintään 20 neliömetriä – 2 lippua
21-36 neliömetriä – 4 lippua
37-49 neliömetriä – 5 lippua
Yli 49 neliömetriä – 6 lippua

Jos tilauksen hintaan sisältyvät kulkulippujen eivät riitä tai tilauksesi ei sisällä kulkulippuja, voit varata näytteilleasettajan lisäkulkulippuja verkkokaupastamme. Varatut lisäkulkuliput voi noutaa kulkulippujen tavoin messutoimistosta messuviikonlopun tai messujen pystyttämisen aikana.

Näyttelytilat
  • Käytävillä ja aulatiloissa varattavat tilat ovat yhdestä metristä ylöspäin. Useimmat paikat myydään metrin tai kahden metrin kokonaisuuksina, myös isompia kokonaisuuksia löytyy. Joihinkin paikkoihin sisältyy puolen metrin levyinen kulmapaikka tai erillinen telinepaikka.
  • Pöytäpaikat myydään kolmessa eri hintaluokassa, joista kalliimmat sijaitsevat aulassa ja halvimmat käytävien päädyssä.
  • Kolmesta kerroksesta löytyy myös runsaasti kokonaisia luokkatiloja sekä niistä lohkottuja paikkoja. 3. kerroksen taidebasaarista ja näyttelytiloista vuokrataan tauluille ripustustilaa 2 metriä, johon sisältyy pöytätila tuotteiden myyntiä varten.
  • Messupaikan jakaminen useamman kuin yhden näytteilleasettajan kesken on mahdollista, mutta tällöin paikan hintaan lisätään yhteispaikkamaksu 10-90€, sen jälkeen kun näytteilleasettajien määrä vahvistetaan (joko verkkokaupan kassalla tilauslomakkeen täytön yhteydessä tai jälkikäteen sähköisellä lomakkeella tai sähköpostitse). Messupaikan jakaminen on mahdollista myös eri päiville siten, että lauantaina ja sunnuntaina paikasta vastaavat eri näytteilleasettajat. Paikan jakamisesta tulee ilmoittaa messuosaston esittelyn ja muun ilmoitusaineiston lähettämisen yhteydessä.
  • Mahdollisesta koulun teknisten laitteiden käytöstä on sovittava erikseen etukäteen, laitteita ei saa käyttää luvattomasti. Käytäville laitetut telineet tai laitteet eivät saa häiritä toisia paikan vuokranneita.
  • SYK:n omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Tapahtuneista vahingoista on viipymättä ilmoitettava koulun vahtimestareille. Aiheuttamansa vahingon messuasiakas on velvollinen korvaamaan. Jokaisen tulee osaltaan ylläpitää ympäristönsä siisteyttä, hyvää ilmapiiriä ja turvallisuutta.
  • Rajatiedon Yhteistyö ry vuokraa rajoitetusti kevytrakenteisia, kokoon taitettavia pöytiä (lev. 160 x syv. 60 x kork. 82) sekä sermejä tilan jakamista tai eristämistä varten ja kohdelamppuja tilan valaisemiseen. Vuokrattavat kalusteet löytyvät verkkokaupastamme ja messuilla ne toimitetaan valitusta toimitustavasta riippuen asiakkaan messuosastolle tai ovat noudettavissa ensimmäisen kerroksen messutoimiston vierestä. Henkilöstömme on myös ajoittain tarvittaessa avustanut muiden painavien tarvikkeiden kantamisessa sekä messuosaston pystyttämisessä ja purkamisessa, mutta tätä palvelua ei toistaiseksi myydä vähäisen kysynnän vuoksi.
  • Itselle mieluisampia messupaikkoja voi myös jonottaa 10 euron varausmaksulla, jolloin messutoimistomme tarjoaa vapautuvia paikkoja toivotulla sijainnilla ensimmäiseksi teidän käyttöönne. Täältä pääset jonotuslistalle.
Saapuminen messualueelle
  • Autolla keskustan suunnalta tultaessa ajetaan Mannerheimintietä pohjoiseen ja käännytään Vihdintielle. Isonnevantie on Haagan pelastusaseman jälkeen ensimmäinen Vihdintieltä oikealle kääntyvä katu. Lue lisää kulkuohjeita yleisölle tarkoitetuista saapumisohjeista.
  • Kaikki Vihdintietä ja Pitäjänmäentietä liikennöivät bussit pysähtyvät koulua lähinnä oleville pysäkkialueille. Tampereentien bussien lähimmät pysäkit ovat Ruskeasuon varikon kohdalla Mannerheimintiellä tai Etelä-Haagan ja Kivihaan välisen sillan alla. Raitiolinjan 10 päätepysäkki sijaitsee Pikku-Huopalahdessa, noin 600 metriä koululta. Huopalahden juna-aseman ja SYK:n etäisyys on noin kilometri. Helsinki-Vantaan lentoasemalta on sujuva yhteys kehäradan kautta Huopalahden asemalle. Lue lisää julkisesta liikenteestä yleisölle tarkoitetuista saapumisohjeista.
  • Messujen pystyttämistä varten tehtävät huoltoajot voivat saapua Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun parkkialueelle aikaisintaan perjantaina 16.30.
  • Messuviikonlopun aikana huoltoliikenne voi saapua paikalle 8.00 – 9.00 välisenä aikana sekä messujen purkua varten, aikaisintaan sunnuntaina klo 16.30
  • Muina kellonaikoina messuviikonlopun aikana alueelle saapuminen autolla (ja klo 8:00-9:00 alueelle pysäköinti) on kaikille maksullista ja parkkimaksu peritään parkkialuetta valvovan henkilöstön toimesta. Tämä koskee myös aamun huoltoajoihin käytettyjä ajoneuvoja, jotka ovat saapuneet alueelle aikaisemmin. Varauduttehan siis vastaamaan tarvittaessa alueelle saapuvan henkilöstönne parkkimaksuista. Ajoneuvoja ei tule jättää parkkialueelle yön ajaksi, kiellon rikkomisesta voidaan periä tuplaparkkimaksu.
  • Huoltoliikenteen pysähtymispaikat perjantaina sijaitsevat sisäänkäyntien läheisyydessä, josta sisäänkäynnille pääsee siirtymään sujuvasti. Pysähtyminen sisäänkäyntien läheisyyteen on sallittua vain tavaran purkamisen ajaksi. Lauantaina ja sunnuntaina huoltoliikenteen pysähtymispaikat eivät ole käytössä (messuorganisaation omia tarpeita lukuun ottamatta) vaan ajoneuvo tulee jättää etäämmälle parkkipaikka-alueelle.
  • Polkupyörät ja muut kevyen liikenteen kulkuneuvot säilytetään lukittuina niille varatuilla paikoilla. Niiden pysäköimisestä ei peritä maksua.
  • Pidä pelastus- ja hätäpoistumistiet vapaina sekä noudata henkilökunnan ohjeita poikkeustilanteissa. Hälytysajoneuvolle tulee jättää riittävä tila pääoven eteen.
  • Piha-alueella nopeusrajoitus on 10 km/h. Kulkureitti pääsisäänkäynnille on tasainen ja riittävän leveä sekä valaistu. 
  • Sisäänkäynnillä on 3 peräkkäistä porrasaskelmaa, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.
  • Pääsisäänkäynnillä on alle 6 m pitkä luiska, jossa on käsijohteet toisella puolella
Näyttelytilan pystytys ja purku
  • Messuosastojen tarkat paikat on merkitty näytteilleasettajille käytävätilan lattiaan sekä ennakolta lähetettävässä näytteilleasettajien messukartassa helpottamaan messujen pystyttämistä. Messutoimistossa on myös tarvittaessa lainattavissa mittanauhaa.
  • Verkkokaupan kerroskartoissa näkyvät paikkojen ja sähköpistokkeiden sijainnit. Messuosaston rajoissa pitäytyminen on tärkeää, jotta jokainen voi käyttää asianmukaisesti ostamaansa paikkaa, sillä messualueen luvaton käyttö voi johtaa vahingonkorvausvelvollisuuteen.
  • Messuosastolle sijoitettavat rakenteet tulee asettaa paikalleen tukevasti, eivätkä ne saa painonsa tai terävien reunojen vuoksi jättää jälkiä messualueen lattiaan. Somisteet eivät saa olla herkästi palavasta materiaalista.
  • Messut avautuvat yleisölle kumpanakin päivänä klo 10.00. Messut jatkuvat lauantaina klo 18.00 saakka ja sunnuntaina klo 17.00 saakka. Ovet suljetaan yleisöltä noin 15 minuuttia messujen päättymisestä, eli lauantaina klo 18.15 ja sunnuntaina klo 17.15.
  • Osastojen pääasiallinen pystytysaika on perjantaina 13.10 klo 17:00 – 21:00. Lisäksi messuasiakkaiden hyödynnettävissä ovat huoltoajat lauantaina 14.10. klo 8:15 – 10:00 ja sunnuntaina 15.10 klo 9:00-10:00, jolloin osastolla on vielä mahdollisuus tehdä pienimuotoisempia rakennus- ja somistustöitä. Toivomme, että osastojen rakentaminen ja somistaminen ajoitettaisiin siten, ettei sitä tarvitsisi tehdä enää messujen aukioloaikana. Jokaisessa kerroksessa on kerrosvalvojia auttamassa ja opastamassa.
  • Huoltoaikoina messualueelle siirrettävän tavaran rahtaamiseen tulisi käyttää huoltoreittinä ensisijaisesti messukarttaan merkittyjä varauloskäyntejä. Messujen pystyttämisaikana perjantaina ja purkuaikana sunnuntai-iltana myös pääovi on vapaasti käytettävissä. Siirrettäviä tavaroita ei tule varastoida käytäville pystyttämisen ja purkamisen aikana.
  • Huomioittehan, että osaston pystyttämisen aloittaminen on sallittua vasta, kun koko paikkavuokran maksu on suoritettu, ellei muuta ole sovittu.
  • Käytäväpaikan vuokraajat saavat ottaa luokista pöytiä ja tuoleja vain luokan vuokraajan luvalla. Lainatut kalusteet on ehdottomasti palautettava takaisin samaan paikkaan, mistä ne on otettu. Messuosaston vuokraajat voivat halutessaan ilmoittaa etukäteen tilauksen tekemisen yhteydessä tai erillisellä lomakkeella tarvitsemiensa kalusteiden määrän. Tarvittavien pöytien tai pulpettien määrän ilmoittaminen on pakollista uuden messupaikan tilauksen ja messuosastoa koskevan ilmoitusaineiston toimittamisen yhteydessä (jos määrä ei ole tiedossa, kyseiseen kenttään voi myös ilmoittaa määrän avoimeksi). Tämä tieto on erityisen tärkeää jaetussa luokkatiloissa, jotta kukaan vuokraajista ei lupaisi kalusteita lainaksi liikaa.
  • Omien kalusteiden tuominen on sallittua kunhan messupaikan tietojen mukaiset mitat eivät ylity.
  • Messujen aukioloajan ulkopuolella voi messualueelle tuoda myös avustajia auttamaan paikan pystyttämisessä. Aamuisin liputtomilta avustajilta voidaan kuitenkin periä lipun hinta, ellei toisin sovita, jonka saa takaisin avustajan poistuessa ennen messujen avautumista.
  • Näyttelytilojen purkaminen alkaa välittömästi messuohjelman päättymisen jälkeen sunnuntaina klo 17.00 – 17.15. Näytteilleasettaja on velvollinen siistimään paikkansa (ja palauttamaan mahdolliset lainatut kalusteet takaisin paikoilleen). Messualueen tulisi olla tyhjä sunnuntaina klo 19.00 mennessä. Yli 15 minuutin ylitys purkuajan päättymisestä voi johtaa vähintään 50€:n lisävuokran perimiseen ylityksen ajalta.
  • Messuosastot voi sulkea aikaisintaan tuntia ennen päivän päättymistä (lauantaina aikaisintaan klo 17.00 ja sunnuntaina klo 16.00). Suosittelemme vahvasti osaston purkamisen aloittamista aikaisintaan 30 minuuttia ennen messujen päättymistä.
  • Ajankohtaiset tiedotteet sekä yleistilanne varattujen paikkojen suhteen on nähtävillä yhdistyksen kotisivuilla www.rajatieto.fi.
Ohjelmien valmistelu ja päättäminen
  • Hengen ja Tiedon messujen näytteilleasettajilla on mahdollisuus ostaa 35 min, 45 min ja 120 min ohjelma-aikoja ensimmäisen kerroksen luokista 1G ja 1P sekä kolmannen kerroksen workshop-tilasta 3G. Oma ohjelma voi olla esimerkiksi tietoisku, ohjattu meditaatio/rentoutuminen, oman toiminnan esittely, joogaharjoitus tai musiikkia.
  • Auditoriotilassa 1G on 42 istumapaikkaa, ohjelmatilassa 1P on noin 40 istuinpaikkaa ja workshop-tilassa 3G on osallistujille 28 paikkaa. Tiloihin voi tarvittaessa lainata lisää istuimia muista luokkatiloista niiden vuokraajien luvalla, kunhan ne palautetaan päättämisen jälkeen takaisin vanhoille paikoilleen.
  • Ohjelma-ajan järjestäjän tulisi varata mukaan oma pääte, varalaitteita on esiintyjien käytettävissä vain hyvin rajallinen määrä, emmekä voi etukäteen taata niiden yhteensopivuutta esitysformaatin kanssa. Jokaisesta ohjelmatilasta löytyy projektori, dokumenttikamera ja muuta lisävarustelua. Ohjelmatilasta 1G löytyy lisäksi perinteinen piirtoheitin ja tilasta 1P mikroaaltouuni.
  • Ohjelma-aikojen välissä 10-20 minuutin tauko edellisen tilaisuuden päättämiseen ja seuraavan valmistelua varten. Suosittelemme valmistautumaan esitykseen mahdollisimman hyvissä ajoin, laitteita on mahdollista käydä tarkistamassa jo aiemmin pidettävillä tauoilla tai messujen pystytysvaiheessa (esimerkiksi projektorin HDMI-liitännän ja oman päätteen tai adapterin yhteensopivuuden osalta).
  • Valmistelussa apunasi ovat ohjelmatilojen vastaavat henkilöt, kerrosvalvojat sekä yhteyspuhelimemme messupaikalla.
Lehdistö ja mediapalvelut
  • Lehdistöä palvelee messutoimiston takana luokassa 12 sijaitseva lehdistöpiste.
  • Messujen virallisia videopalveluiden tarjoajia ja striimaajia palvelee tarvittaessa luokka 2K.
  • Messuille pääsee maksutta sisään lehdistökortilla ilman ennakkoilmoittautumista. Muiden medioiden edustajat pääsevät sisään messuille ilmoittautumalla tapahtumaan ennakkoon.
Messutoimisto, infopiste ja henkilöstön taukotila palvelee pystytys- ja messuaikana
  • Pystytysaikana messutoimisto on 1. kerroksen aulassa sisäänkäyntiä vastapäätä pe klo 17.00 – 21.30 sekä luokassa 12 lauantaina ja sunnuntaina koko messujen aukioloajan.
  • Ennen perjantaita 13.10 messutoimisto on tavoitettavissa ke-pe 12-18 & la 12-14 Malminkartanosta osoitteesta Luutnantinpolku 7, 00410 Helsinki, sähköpostiosoitteesta info(at)rajatieto.fi tai numerosta 044 979 2544. Torstaina 12.10 messutoimisto palvelee klo 14 saakka.
  • Messuasiakkaita palvelee myös messualueella sijaitseva messuinfo toisen kerroksen juhlasalin vieressä.
  • Henkilöstön taukotilasta luokasta 13 saa tarvittaessa ensiapua ja vettä. Taukotilan tarjoilut on tarkoitettu messujen omalle henkilökunnalle ja talkoolaisille.
  • Virtuaalisia messuosastoja koskevissa asioissa palvelee virtuaalinen messuinfomme.
Internet-­yhteyksien ja laitteiden käyttö messuaikana
  • Messualueella ei ole käytössä avointa langatonta verkkoyhteyttä, mutta alueella toimii langaton verkko, johon on haettavissa tunnuksia vahtimestarien kopilta. Esitystilojen mahdolliset omat päätteet on kytketty valmiisi messualueen verkkoon.
  • Messuille tuodut mobiililaitteet, tietokoneet ja muut omat laitteet ovat asiakkaiden omalla vastuulla, eikä messujärjestäjällä ole niihin vakuutusta.
  • Useimpien luokkatilojen varusteluun kuuluvat projektori ja dokumenttikamera. Esitystiloissa on myös lisävarusteita, jotka ovat lähtökohtaisesti esiintyjien käytettävissä. Mahdollisesta messuosastojen teknisten laitteiden käytöstä on sovittava erikseen etukäteen, laitteita ei saa käyttää luvattomasti.
  • Messutoimistosta luokasta 12 on tarvittaessa lainattavissa adaptereita ja muuta laitteistoa ongelmatilanteisiin.
  • Messualueelta löytyy muutama kopiokone. Niiden käyttö on maksullista asiakkaille, kopioiden hinta on 0,5€/A4 ja 1€/A3. Jos mahdollista, pienennä kaksi sivua arkille.
Messualueen kalusteet ja varustus vuodelle 2023
  • Luokkatiloista lainattavien pulpettien koko on pääsääntöisesti 49×70 cm ja tuolien 45×45 cm. Joidenkin tilojen kalusteet poikkeavat tästä. Yli metrin mittaiset pöydät on varattu ainoastaan yli metrin pituisen paikan vuokranneille näytteilleasettajille. HUOM: Tiloissa olevien laitteiden käyttöön ja kiinteiden kalusteiden siirtämiseen vaaditaan vahtimestareiden lupa. Tilojen pinta-alasta on vähennetty kiinteiden kalusteiden viemä ala.
  • 58 m² musiikin opetusluokassa 11 on 30 pulpettia (joista yksi kiinteässä käytössä), 1 pyöreä tiimityöskentelypöytä, 29 tuolia, ja opettajantuoli sekä opettajanpöytä, jonka koko on 1,4×0,6 metriä. Tilan varustukseen kuuluu projektori, dokumenttikamera, liitutaulu ja pikkuflyygeli, jonka yhteydessä on jakkara.
  • 53 m² kemian opetusluokassa 1B on 2 metriä leveä opettajanpöytä, jonka yhteydessä on kaksi pulpetin kokoista tietokonepöytää sekä toimistotuoli. Lisäksi luokassa on 30 pikkupöytää, joiden koko on 0,6×0,6m, sekä kolme pulpettipöytää ja 31 tuolia. Tilan perusvarustukseen kuuluu projektori, liitutaulu ja dokumenttikamera.
  • 96 m² fysiikan opetusluokassa 1E on 2 metriä leveä opettajanpöytä sekä 13 pöytää, joiden leveys on 1,4 metriä.
  • 45 m² luokkatilassa 1H on 6 pyöreätä pöytää, joiden halkaisija on 1,1m, pieni liikuteltava opettajanpöytä sekä 30 pyöreää istuinta, pianon jakkara ja toimistotuoli. Tilan varustukseen kuuluu projektori, liitutaulu, dokumenttikamera, liitutaulu ja piano.
  • Lohkotussa 46 m² luokassa 1K on opettajanpöydän ja toimistotuolin lisäksi 6 pyöreätä pöytää (vastaavia kuin luokassa 1H) ja 27 työtuolia ja jakkara. Tila on varusteltu luokan 1H:n tapaan projektorilla, liitutaululla, dokumenttikameralla sekä pianolla tuoleineen.
  • Yli 60 m² alakoulun jaetussa luokassa 1L on 26 pulpettia, 27 tuolia, pyöreä pöytä sekä toimistotuoli opettajanpöydän yhteydessä. Tilan varustukseen kuuluu projektori, dokumenttikamera, liitutaulu ja piano tuoleineen.
  • Seminaaritilaan kuuluvassa jaetussa ohjelmatilassa 1M on keinu, jakkara, 38 tuolia, 26 pulpettia, 1 pyöreä pöytä (alun perin luokasta 1H) ja 1 iso kuusikulmainen pöytä, joka jakautuu kahteen puolikkaaseen sekä yksi irralinen puolikas.  Tilasta löytyy myös 10 pehmeää rahia. Erikseen kiinteä opettajanpöytä ja -tuoli. Tilan varusteluun kuuluvat dokumenttikamera ja piano, jonka yhteydessä on matala puinen penkki. Seminaaritilan toinen jaettu puoli 1N sisältää 32 tuolia, 26 pulpettia, yhden kuusikulmaisen pöydän (2 puolikasta) sekä yhden keittiö/työpöydän, 2 kaksi pyöreää pöytää, opettajanpöydän, 4 jakkaraa, tietokonetuolin sekä 4 rahia.
  • 38 m² luokassa 2E (entinen lapsiparkki) on metrin levyisen opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 28 pulpettia ja 29 tuolia. Luokkatilan varusteluun kuuluu projektori, dokumenttikamera ja piano.
  • Pikkusali 2C sisältää 38 pulpettia ja 41 tuolia.
  • Noin 60 m² jaetussa luokassa 23 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 38 pulpettia ja 38 tuolia. Tilan varustukseen kuuluu projektori ja dokumenttikamera.
  • Noin 38 m² jaetussa luokassa 24 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 25 tuolia sekä 12 pulpettia, joiden koko on 1,2×0,6m. Tilan varustukseen kuuluu projektori, kopiokone ja dokumenttikamera.
  • Vajaan 60 m² jaetussa biologian luokassa 25 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 15 pöytää, joiden koko on 1,2×0,6m sekä 30 tuolia. Luokka on varusteltu projektorilla ja dokumenttikameralla.
  • Noin 40 m² lohkotussa hoitoluokassa 26 on opettajanpöytien lisäksi 15 Martelan salmiakkipöytää (1,4×0,9m) ja 29 työtuolia sekä pikkupöytä. Tilasta löytyy projektori ja dokumenttikamera.
  • 38 m² luokkatilassa 27 on 1,4 metriä leveän opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 17 Martelan salmiakkipöytää, joiden koko on 1,4×0,9 metriä sekä 28 työtuolia. Luokan varusteluista löytyy dokumenttikamera ja projektori.
  • 37 m² opetustilassa 28 sijaitsee 2,2 metriä leveän opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 28 työtuolia, 14 kappaletta Martelan salmiakkipöytää, joiden koko on 1,4×0,9 metriä. Tilasta löytyy projektori ja dokumenttikamera.
  • Lohkotussa 60 m² hoitoluokassa 3A on opettajanpöydän lisäksi 27 pulpettia, 29 tuolia, 4 jakkaraa ja toimistotuoli. Tilasta löytyy projektori ja dokumenttikamera.
  • 58 m² luokkatilassa 3B on kaksi metriä leveän opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 36 pöytää ja tuolia. Sen varustelu koostuu projektorista ja dokumenttikamerasta.
  • 59 m² luokassa 3C on 37 pulpettia, toimistotuoli ja 36 tuolia opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi. Sen varusteluun kuuluu dokumenttikamera ja projektori.
  • 59 m² kokonaisessa luokkatilassa 3D on opettajanpöydän lisäksi 38 pulpettia, jakkara ja 36 tuolia sekä dokumenttikamera ja projektori.
  • 50 m² käsityöluokan 3F tilassa on kahden kiinteän opettajan työpöydän, kahden erillisen työtason sekä luokkaa reunustavien pöytien lisäksi kahdeksan isoa pöytää, joiden koko on 1,6×0,7 metriä. Luokassa on lisäksi 16 tuolia, 10 työtuolia, 5 jakkaraa sekä laajakuvanäyttö, jonka koko on 166x96cm.
  • 41 m² hiljentymishuoneessa 3H on 8 salmiakkipöytää, 16 työtuolia, 10 istuinpehmustetta ja 4 istuinsäkkiä. Tilasta löytyy kokoon taitettava penkki, jonka leveys on 2,2 metriä sekä leveä pehmustettu penkki ja sen tekniikka sisältää projektorin sekä dokumenttikameran.
  • 64 m²ohjelmaluokassa 3K. on opettajanpöydän ja tuolin lisäsi 35 pulpettia ja 36 tuolia. Tila on varusteltu projektorilla ja dokumenttikameralla.
  • Lohkotussa noin 60 m² opetustilassa 3L on 35 pulpettia ja 34 tuolia sekä toimistotuoli. Luokan opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi tilassa on sivupöytä, jonka koko on 1,4×0,6 metriä. Luokkatilan varusteluun kuuluu dokumenttikamera ja projektori.
  • Yli 60 m² jaetussa hoitoluokassa 3M sijaitsee 41 työtuolia ja 20 salmiakkipöytää, joiden koko on 1,4×0,9m, sekä istuinsohva opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi. Tilan varusteluun kuuluu dokumenttikamera, 14 pöydälle laitettavaa minisermiä sekä liikuteltava projektori.
  • 40 m² luokassa 3N on 28 pulpettia, opettajanpöytä, 1 jakkara, 28 tuolia ja toimistotuoli. Luokan varusteluun kuuluu dokumenttikamera ja projektori.
  • 18 m² taukotila 3R sisältää 5 salmiakkipöytää ja 11 työtuolia sekä yksi tavallinen tuoli. Tilan varusteluun kuuluu kopiokone ja laajakuvanäyttö, jonka koko on 110x65cm.
  • Lohkotussa 60 m² luokkatilassa 31 on opettajanpöydän ja tietokonepöydän lisäksi 28 pulpettia, 2 kuusikulmaisen pöydän puolikasta, 28 tuolia. Tilan varusteluun sisältyy piano, projektori ja dokumenttikamera.
  • Jaetussa 43 m² tulkintaluokassa 32 on 1,6 metriä leveä opettajanpöytä ja -tuoli, 23 työtuolia ja 11 salmiakkipöytää, joiden mitat ovat 1,4×0,9m. Tila on varusteltu dokumenttikameralla ja projektorilla. Tilasta löytyy kokoon taitettava penkki, jonka mitat ovat 2,2×0,65m.
  • Jaetussa 58 m² luokkatilassa 33 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 23 tuolia ja 26 pulpettia sekä luokan ovea vastapäätä näyttämötekniikan vieressä 2 lisätuolia. Tilasta löytyy piano tuoleineen, dokumenttikamera ja projektori.
  • Lohkotussa 58 m² hoitoluokassa 34 on 1,6 metrin levyisen opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 28 pulpettia ja 28 tuolia. Tilan varusteluna on dokumenttikamera, projektori ja piano, johon kuuluu matala istuin.
  • Jaetussa 55 m² luokassa 35 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 27 pulpettia ja tuolia sekä 4 jakkaraa. Tila on varusteltu projektorilla, dokumenttikameralla ja pianolla.
  • 55 m² työpajatilassa 36 on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 25 pulpettia ja 25 tuolia. Tila on varusteltu pianolla, dokumenttikameralla ja projektorilla.
  • Usean messuosaston sisältävässä 40 m² hoitoluokassa 37 on 30 tuolia ja 13 salmiakkipöytää, jotka ovat kooltaan 1,4×0,9 metriä, 1,5 metriä leveän opettajanpöydän ja toimistotuolin lisäksi. Tila on varusteltu dokumenttikameralla, projektorilla ja kahdella laajakuvanäytöllä.
  • 36 m² luokkatila 38 sisältää 13 salmiakkipöytää ja 27 tuolia sekä opettajanpöydän ja -tuolin. Tila on varusteltu projektorilla.
  • 41 m² luokassa 39 on 32 pulpettia ja 34 tuolia opettajanpöydän ja tuolin lisäksi. Tilan varustelusta löytyy dokumenttikamera ja projektori.
  • Kolmannen kerroksen kahvila-taidebasaarissa on kaksi puoliskoa, josta vasemmanpuoleinen puolisko sijaitsee luokan 39 puolella ja oikeanpuoleinen luokan 3M puolella. Vasemmassa puoliskossa on opettajanpöydän ja -tuolin lisäksi 68 pulpettia ja 66 tuolia. Tilan varustelusta löytyy dokumenttikamera. Oikeasta puoliskosta löytyy 83 pöytää ja 83 tuolia, yksi jakkara sekä 2 opettajanpöytää ja -tuolia. 
  • Luentotiloista (seminaaritila 1Mpikkusali 2Ctaivassali 4Tminiseminaaritila 3Khiljentymishuone 3Hworkshop-tila 3G sekä tietoiskuluokat 1P ja 1Gei tule viedä pois istuintuoleja.
  • Kalusteita voi myös vuokrata verkkokaupasta.
Liikkuminen messualueella
  • Liikuntarajoitteisten sisäänkäyntiluiska on pääoven yhteydessä ja hissillä on esteetön pääsy kerroksiin 1, 2, ja 3. Hissi löytyy ensimmäisestä kerroksesta messuravintolan takaa, toisesta kerroksesta eteläisen käytävän päädystä ja kolmannesta kerroksesta taidebasaarin kulmalta. Hissin kerrosnumerot eivät ole sormin tunnusteltavissa, uloskäyntikerroksen painike erottuu kuitenkin muista.
  • Avustajaa tarvitsevat messuasiakkaat saavat tuoda mukanaan messuille maksutta henkilökohtaisen avustajan.
  • Eläinten tuominen messualueelle on kiellettyä mahdollisia avustajakoiria ja lapsiparkkiin tarkoitettuja lemmikkejä lukuun ottamatta.
  • Piikkikenkien ja -sauvojen käyttöä sisätiloissa voidaan rajoittaa. Asiakkaan odotetaan vaihtavan sisäänkäynnillä tai naulakolla sisäkäyttöön soveltuvat kengät käyttöönsä. Messuorganisaatiolla ei ole tarjota lainaksi sisäkenkiä.
  • Turvallisuussyistä sisätiloissa juokseminen ei ole sallittua.
Palo- ja muu turvallisuus messualueella
  • Paloturvallisuuden suhteen on noudatettava yleisiä voimassa olevia paloturvallisuusohjeita. Paloturvallisuutta mahdollisesti vaarantavien laitteiden esittelyyn on saatava ennakkoon paloviranomaisten lupa.
  • Avotulen käyttö messuilla on ehdottomasti kielletty. Avotulilaitteiksi katsotaan laitteet, joissa tuli tai liekki palaa laitteen ulkopuolella, kuten esimerkiksi kaasuliedet, keittimet, öljylamput, kynttilät tai vastaavat. Ulkotiloissa järjestettäviä tuliesityksiä tämä ei koske, jos niille on järjestäjän lupa.
  • Koneita ja muita teknisiä välineitä esiteltäessä on noudatettava työturvallisuuslain ja -­asetusten vaatimuksia.
  • Joka tilasta on kaksi poistumistietä: varsinainen ja vaihtoehtoinen. Poistumisreitit on merkitty jälkivalaisevin kilvin. Vaihtoehtoinen poistumisreitti on lähin kilvin merkitty muu poistumistie.
  • Messupaikalla sijaitsevien palo-ovien eteen tulee jättää näytteilleasettajille toimitettavien ohjeiden mukaisesti vähintään 1,3 metrin etäisyys lähimpiin kalusteisiin. Hätäpoistumistiet ja varauloskäynnit tulee ehdottomasti jättää vapaiksi.
  • Evakuointitilanteissa poistumiskäsky annetaan keskusradion välityksellä; kokoontumisalueena toimii SYK:n piha-alue. Ikkunat ja luokan ovet on muistettava hätätapauksissa sulkea.
  • Messupaikalle ei pidä tulla sairaana. Koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektion oireita voivat olla mm. yskä, kuume, hengenahdistus ja kurkun karheutta aiheuttava kurkkukipu, haju- tai makuaistin häiriöt, lihaskivut, vatsaoireet ja voimattomuutta aiheuttava heikotus sekä oksentelu.
  • Tupakointi on kiellettyä koko messualueella, mukaan lukien messupaikan ulkoalueet.

SYKin kerroskartat vuodelle 2023 messujen (klikkaa isommaksi)

Tallenna

0